Sastojci
- Po 100g speltinog integralnog i belog mekog brašna
- 200g badema
- 15 šljiva
- 6 kašika kokosovog šećera
- 200g putera
- 300ml slatke pavlake
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika cimeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- prstohvat soli
Priprema:
Od slatke pavlake mikserom umutite šlag, sameljite 150g badema a ostatak potopite u vodu. Penasto umutite 170 g putera sa šećerom, dodajte polovinu umućenog šlaga i mešajte dok se ne sjedini. Stalno mešajući zatim dodajte mlevene bademe i obe vrste brašna u koje ste pomešali sodu bikarbonu, vanilin šećer, cimet i so. Na kraju umešajte i drugu polovinu umućenog šlaga.
Oprane šljive rasecite na pola i izvadite koštice. 8 polovina šljiva ostavite za dekoraciju a ostatak isecite krupnije, pospite sa malo brašna i umešajte u testo. Okrugli kalup prečnika 24cm namažite preostalim puterom i pospite brašnom ili mlevenim lanom, sipajte testo i odozgo ukrasite šljivama i celim bademima kojima se skinula opnu i osušili ih.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180C 60- 70 minuta.
Tortu izvadite iz kalupa na tacnu tek kada se potpuno ohladi.
Prijatno.