Sastojci:
• 100 grama listova badema
• 200 grama mlevenih badema
• 4 jaja
• 200 grama šećera
• 100 mililitra slatke pavlake
• 250 grama putera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180° C. Na papir za pečenje rasporedite 100 g listića badema i zapecite ih malo u rerni – dok ne porumene.
Fil: Odvojite žumanca od belanaca. U šerpu stavite žumanca sa 80 grama šećera i 100 mililitra slatke pavlake i zagrejte na tihoj vatri, neprestano mešajući žicom, dok ne počne da se zgušnjava. Pazite da ne provri. Kada se krema zgusne, ohladite je tako što ćete tepsiju staviti u veći pleh napunjen hladnom vodom. Stalno mešajte žicom dok se fil ne ohladi. U ohlađeni krem mikserom umutiti puter. Stavite fil u frižider.
Kora: Umutite belanca i dodati 120 grama šećera. Polako umešajte 200 grama mlevenih badema. Na veći pleh stavite papir za pečenje i od testa formirajte pravougaonik. Pecite koru na 180° C ne duže od 15 minuta. Pažljivo uklonite papir i ostavite da se kora ohladi. Isecite koru na tri dela. Pokrijte kore filom, a na kraju celu tortu prelijte ostatkom fila sa svih strana. Pospite kolač pečenim listićima badema.
Prijatno!