Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Torta sa orasima i rumom

Torta sa orasima i rumom

Sastojci:

  • 4 žumanca
  • 4 belanca
  • 80 g brašna
  • 80 g šećera
  • 30 g mlevenih oraha
  • 3 kašike ruma

Fil:

  • 200 ml mleka
  • 4 kašike brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g maslaca
  • 150 g mlevenih oraha
  • 3 kašike ruma
  • 1 vanilin šećera

Dekoracija:

  • 60 – 80 g mlevenih oraha
  • fine polovine jezgra oraha
  • šlag

Priprema:

Odvojite belanca od žumanca u posebnoj posudi. Umutite žumanca sa polovinom šećera dok ne postanu penasta (oko 10 minuta).

Umutite belanca sa preostalom polovinom šećera u čvrst sneg, pa ih pažljivo dodajte žumancima i mešajte špatulom da se ne vide beli tragovi u filu.

Dodajte brašno, orahe i rum i sve ravnomerno izmešajte.

Kalup za torte obložite papirom za pečenje, sipajte i poravnajte smesu i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pecite koru 30 do 35 minuta, pa čačkalicom proverite da li je pečena i po potrebi dovršite kolač.

Ohladite u kalupu, pa otpustiti stranice i nožem isecite na dve deblje i jednu tanju koru koja  treba da bude između filova.

Fil: Brašno sa mlekom izmešajte u glatku smesu bez grudvica i ostavite da se pari uz stalno mešanje drvenom kašikom dok se ne zgusne tako da kašika ostavi dubok trag.

Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Umutite maslac sa šećerom u prahu i dodajte ga u ohlađenu kremu od mleka i brašna sa mlevenim orasima, rumom i vanilin šećerom.

Slaganje: Fil podeliti na tri dela. Jednu deblju koru stavite na tanjir isečenom stranom nagore. Premazati trećinom kreme, na sredinu torte staviti tanju (donju) koru i naneti drugu trećinu kreme. Prekriti trećom korom i preliti celu tortu ostatkom kreme.

Pospite tortu mlevenim orasima sa strane i odozgo i po želji ukrasite šlagom i jezgrom oraha ili manjim čokoladnim pralinama ili jednostavno ukrasite po želji.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: