Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Nedeljni ručak

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 20 g putera
  • malo svežeg pilećeg belog mesa 
  • 1 konzerva belog pasulja
  • 400 g seckanog paradajza
  • 500 ml bistre pileće supe
  • 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • 40 g rendanog parmezana
  • So i biber po ukusu
  • 1 šaka svežeg baby spanaća 
  • 1 kašika italijanske mešavine začina
  • 1 pakovanje Tortellina sa pršutom

Priprema:

Na rastopljenom puteru propržite sitno seckani beli i crni luk uz povremeno mešanje. Ukoliko koristite sveže meso, ubacite GA i pržite 5-6 minuta uz povremeno mešanje. Zatim, dodajte pileću supu, seckani paradajz i oceđeni i oprani pasulj iz konzerve. Sve promešajte i pustite da provri, zatim dodajte neutralnu pavlaku, spanać, parmezan i začine. Pustite da ponovo provri pa smanjite temperaturu na srednju jačinu i kuvajte 5-6 minuta uz povremeno mešanje. Zatim, dodajte torteline i kuvajte još 10 minuta. Skuvanu supu možete da poslužite odmah, ali preporuka je da je ostavite da odmori 10-ak minuta jer ćete tako dobiti kremastiju strukturu i svakako još lepše ukuse. Poslužite uz prepečeni hleb sa maslinovim uljem i italijanskim začinima i dodatno začinite parmezanom po ukusu.

Biftek sa aromatizovanim puterom i karamelizovanim crvenim lukom

Sastojci za meso:

  • 300 – 400g junećeg bifteka u komadu
  • 2 kašike mešavine začina 
  • 5-6 kašika maslinovog ulja
  • sok od 1 limete

Sastojci za aromatizovani puter: 

  • 70g putera 
  • 2 kašike mešavine začina
  • so, biber 

Sastojci za karamelizovani luk: 

  • 2 manje glavice crvenog luka 
  • 6 kašika maslinovog ulja 
  • so, biber 
  • 2 kašike meda 
  • 2 kašičice putera 

Sastojci za krompir:

  • 4 manja mlada krompira 
  • 1 mala veza peršuna 
  • 6 kašika vrelog maslinovog ulja 
  • morska so, biber

Priprema:

Biftek uvaljajte u začine pa polijte maslinovim uljem i sokom limete. Ostavite na sobnoj temperaturi do trenutka termičke obrade.  Puter sobne temperature izgnječite viljuškom pa sjedinite sa začinima. Pokriven puter ostavite u frižideru do serviranja. Krompir kuvajte u posoljenoj vodi zajedno sa ljuskom. Dok se krompir kuva, oljušten luk isečen na kriške ispržite na vrelom ulju do zlatno smeđe boje. Začinite medom, puterom, soli i biberom. Propržite još nekoliko minuta pa sklonite sa vatre i odložite u činijcu. Zatim, skuvan krompir oljuštite pa u posebnoj činijci prelijte vrelim uljem. Pospite krupnom morskom soli, biberom i sitno seckanim peršunom.  Za srednje pečeni biftek: na blago nauljenom gril tiganju pecite na jačoj temperaturi po 4-5 minuta sa svake strane. Na tanjir servirajte krompir i meso, preko mesa stavite kašiku putera, a zatim i kašiku karamelizovanog luka. Pospite peršunom i listićima parmezana.

Ljubavni lava kolač

  • 120 g bele čokolade
  • 120 g putera
  • 2 jajeta 
  • 1 žumance
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 1 kašika kakao praha
  • crvena boja za kolače
  • 50 g glatkog brašna T400

Priprema:

Rernu zagrejte na 190° C. Četiri posudice za pečenje premažite puterom i pospite kakao prahom. Belu čokoladu i puter rastopite na srendjoj temperaturi uz mešanje, a zatim prohladite. U međuvremenu jaja i žumance penasto umutite mikseorm pa dodajte šećer i nastavite mućenje dok ne dobijete penastu, bledu smesu. Zatim dodajte boju, kakao prah, vanilu i prohlađenu čokoladu sa puterom. Umutite mikserom. Boju dodajte po potrebi. Dodajte brašno pa kašikom izmešajte pažljivim pokretima da se sve sjedini. Rasporedite testo u 4 pripremljene posudice i poređajte ih na pleh. Stavite u zagrejanu rernu i pecite najmanje 12 minuta, za tečnu lavu, a neki minut više ukoliko želite da bude čvršća. Nakon pečenja, ostavite kolač da odstoji 5-6 minuta, a zatim ivicom noža pažljivo odvojite ivice i okrenite na tacnicu za serviranje. Po želji pospite šećerom u prahu ili servirajte uz kuglu sladoleda.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: