Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 20 g putera
- malo svežeg pilećeg belog mesa
- 1 konzerva belog pasulja
- 400 g seckanog paradajza
- 500 ml bistre pileće supe
- 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
- 40 g rendanog parmezana
- So i biber po ukusu
- 1 šaka svežeg baby spanaća
- 1 kašika italijanske mešavine začina
- 1 pakovanje Tortellina sa pršutom
Priprema:
Na rastopljenom puteru propržite sitno seckani beli i crni luk uz povremeno mešanje. Ukoliko koristite sveže meso, ubacite GA i pržite 5-6 minuta uz povremeno mešanje. Zatim, dodajte pileću supu, seckani paradajz i oceđeni i oprani pasulj iz konzerve. Sve promešajte i pustite da provri, zatim dodajte neutralnu pavlaku, spanać, parmezan i začine. Pustite da ponovo provri pa smanjite temperaturu na srednju jačinu i kuvajte 5-6 minuta uz povremeno mešanje. Zatim, dodajte torteline i kuvajte još 10 minuta. Skuvanu supu možete da poslužite odmah, ali preporuka je da je ostavite da odmori 10-ak minuta jer ćete tako dobiti kremastiju strukturu i svakako još lepše ukuse. Poslužite uz prepečeni hleb sa maslinovim uljem i italijanskim začinima i dodatno začinite parmezanom po ukusu.
Biftek sa aromatizovanim puterom i karamelizovanim crvenim lukom
Sastojci za meso:
- 300 – 400g junećeg bifteka u komadu
- 2 kašike mešavine začina
- 5-6 kašika maslinovog ulja
- sok od 1 limete
Sastojci za aromatizovani puter:
- 70g putera
- 2 kašike mešavine začina
- so, biber
Sastojci za karamelizovani luk:
- 2 manje glavice crvenog luka
- 6 kašika maslinovog ulja
- so, biber
- 2 kašike meda
- 2 kašičice putera
Sastojci za krompir:
- 4 manja mlada krompira
- 1 mala veza peršuna
- 6 kašika vrelog maslinovog ulja
- morska so, biber
Priprema:
Biftek uvaljajte u začine pa polijte maslinovim uljem i sokom limete. Ostavite na sobnoj temperaturi do trenutka termičke obrade. Puter sobne temperature izgnječite viljuškom pa sjedinite sa začinima. Pokriven puter ostavite u frižideru do serviranja. Krompir kuvajte u posoljenoj vodi zajedno sa ljuskom. Dok se krompir kuva, oljušten luk isečen na kriške ispržite na vrelom ulju do zlatno smeđe boje. Začinite medom, puterom, soli i biberom. Propržite još nekoliko minuta pa sklonite sa vatre i odložite u činijcu. Zatim, skuvan krompir oljuštite pa u posebnoj činijci prelijte vrelim uljem. Pospite krupnom morskom soli, biberom i sitno seckanim peršunom. Za srednje pečeni biftek: na blago nauljenom gril tiganju pecite na jačoj temperaturi po 4-5 minuta sa svake strane. Na tanjir servirajte krompir i meso, preko mesa stavite kašiku putera, a zatim i kašiku karamelizovanog luka. Pospite peršunom i listićima parmezana.
Ljubavni lava kolač
- 120 g bele čokolade
- 120 g putera
- 2 jajeta
- 1 žumance
- 100 g šećera
- 1 kašičica arome vanile
- 1 kašika kakao praha
- crvena boja za kolače
- 50 g glatkog brašna T400
Priprema:
Rernu zagrejte na 190° C. Četiri posudice za pečenje premažite puterom i pospite kakao prahom. Belu čokoladu i puter rastopite na srendjoj temperaturi uz mešanje, a zatim prohladite. U međuvremenu jaja i žumance penasto umutite mikseorm pa dodajte šećer i nastavite mućenje dok ne dobijete penastu, bledu smesu. Zatim dodajte boju, kakao prah, vanilu i prohlađenu čokoladu sa puterom. Umutite mikserom. Boju dodajte po potrebi. Dodajte brašno pa kašikom izmešajte pažljivim pokretima da se sve sjedini. Rasporedite testo u 4 pripremljene posudice i poređajte ih na pleh. Stavite u zagrejanu rernu i pecite najmanje 12 minuta, za tečnu lavu, a neki minut više ukoliko želite da bude čvršća. Nakon pečenja, ostavite kolač da odstoji 5-6 minuta, a zatim ivicom noža pažljivo odvojite ivice i okrenite na tacnicu za serviranje. Po želji pospite šećerom u prahu ili servirajte uz kuglu sladoleda.
Prijatno!