Šam rolnice
Sastojci:
Za testo
(za 16 šam rolni)
• 500 g lisnatog testa – 2 ploče
Za šam
• 4 belanceta
• 200 g šećera u prahu
• 1 kesica vanil šećera
• 1 kašika limunovog soka, po želji
Priprema
Lisnato testo razvijte na debljinu od 0,5 cm, pa isecite trake širine dva centimetra i dužine 20 centimetara. Metalne valjke za šam rolne premažite uljem i na njih namotajte testo. Tako pripremljene valjke, složite u pleh obložen pek papirom i pecite na 200 stepeni dok malo ne porumene. Ispečene šam rolne skinite sa valjka i prohladite. Fil pripremite na pari. U šerpu stavite belanca, dodajte šećer i vanil šećer, te kuvajte lagano na pari, mešajući, dok se šećer skroz ne rastopi. Nakon toga, mikserom umutite smesu dok ne dobijete gustu i bogatu penu. Pred kraj dodajte sok od limuna i sve još malo umutite. Šam stavite u špric i napunite rolnice od lisnatog testa koje su se prohladile. Po želji ih pospite šećerom u prahu.
Prijatno!