Jagode stižu, pa evo zanimljivog recepta za američku verziju pite sa jagodama, u varijanti kakvu obično viđamo u filmovima. Za koru je potrebno: 2 šolje brašna…
… paklica putera, kašika smeđeg šećera, 1/4 šolje vode, kašičica soli.
Priprema kore
U velikoj činiji, pomešajte brašno, so i šećer. Iseckajte puter na kockice i pomešajte ga sa brašnom. Prstima polako razdvajajte puter na manje parčiće, utiskujte ih u suve sastojke, dok mešavina ne počne da izgleda kao krupno mleveno brašno.
U sredini mešavine napravite rupu i uspite 4 kašike vode. Ako je isuviše suvo, dodajite dodatnu vodu, po kašičicu. Oblikujte testo u loptu. razvucite lopdu u disk od testa, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.
Potom izvadite testo iz frižidera, pospite ga obilato brašnom i oklagijom rastanjite testo na debljinu otprilike 6mm. Isecite testo tako da može da stane u tepsiju za pitu otprilike 23 cm prečnika, i uračunajte još 1 cm da napravite ukrasnu ivicu. Tanko premažite testo uljem i postavite ga u tepsiju. Višak testa naberite da dobijete ukrasnu reckastu ivicu. Ostavite ovo testo u frižideru najmanje još jedan sat (a ako ne pravite pitu odmah, može da stoji i do dva dana).
Kad izvadite testo, ponovo ga tanko premažite uljem, prekrijte udubljenje peki papirom i napunite ga zrnima pirinča ili pasulja, kako bi pritisnula testo i sprečila ga da naraste dok se peče. Ubacite tepsiju u rernu na srednju rešetku i rernu podesite na 175 stepeni. Pecite pola sata, pa pažljivo uklonite peki papir sa pirinčem ili pasuljem i ostavite testo da se dopeče još 5-10 minuta dok ne dobije zlatnobraon boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema fila
Potrebno je: 6 šolja jagoda, presečenih na pola, kašičica i po želatina u prahu, 3 kašičice kukuruznog skroba, šolja smeđeg šećera, šipka vanile.
Dok se kora za pitu još peče, počnite da pravite krem od jagoda. Izmiksajte 2 šolje jagoda u blenderu dok ne dobijete tečnu masu. Dodajte želatin, kukuruzni skrob i so i blendajte još minut.
Naspite smeđi šećer u srednju šerpu i dodajte oko pola šolje vode, koliko da se šećer navlaži. Presecite šipku vanile napola po dužini, izgrebite sadržaj iznutra i ubacite i sadržaj i mahunu vanile u šerpu. Kuvajte bez mešanja na jakoj vatri dok mešavina ne proključa, smanjite vatru na srednju i kuvajte dok ne dobijete masu koja podseća na gusti sirup. Dodajte krem od jagoda i kuvajte još 5 minuta na srednoj vatri stalno mešajući; dobićete gustu masu. Prespite je u činiju i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Pomešajte ostatak jagoda sa ohlađenim filom od jagoda dok ne budu jednako obložene. Uspite dobijenu masu u pečenu koru, tako da na sredini dobijete izbočinu, blago pritiskajući rukama da se jagode ne zalepe. Ostavite u frižider da se malo ohladi, ukrasite šlagom po želji, pa poslužite.
Preuzeto: Zdravahrana.com