Mađarski kulturni centar „Nepker“ bio je domaćin Tradicionalnih dana svinjokolja. Ova manifestacija održana je po drugi put, sa ciljem očuvanja tradicije i običaja ovog podneblja i naroda. Priprema hurki, kobasica i čvaraka, kao i tradicionalni doručak, protekli su u znaku rada, truda i pozitivne energije.
Karolj Valka, potpredsednik Mađarskog KC „Nepker“, istakao je da je veoma zadovoljan što ova manifestacija u potpunosti ispunjava svoju svrhu, a to je očuvanje običaja i njihovo prenošenje na generacije koje dolaze.
„Drugi put organizujemo ove dane i mislim da smo uspeli u našoj misiji, da pokažemo mladima kako se to nekad radilo. Nažalost, sve je manje svinjokolja po kućama i upravo jedan ovakav događaj primer dobre prakse kako se nekad radilo i kako se prave kobasica, hurka i švargla i ostalo. Napravili smo druženje i negujemo jedan lep običaj koji je važan, a mislim da sve kulturne ustanove trebaju da neguju stare tradicije i da se našoj deci i unucima ostavi u nasleđe tradicija“, poručio je Valka.
Svoj deo programa imali su i najmlađi, te su tako izrađivali crteže i ukrase, kojima će dočekati Deda Mraza. Ovu manifestaciju posetili su i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Kula, Damjanom Miljanićem, kao i zamenikok pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Robertom Ototom.