Search
Close this search box.

Transformacija doručka: Zdrave i ukusne alternative za smanjenje unosa holesterola

Doručak

Nije samo jaja na tapetu, već i nekoliko drugih navika u jutarnjoj rutini koje mogu doprineti visokom holesterolu.

Šta bi trebalo da izbegavate?

Sendviči sa jajima, sir i slanina ili kobasica mogu biti glavni izvor holesterola, posebno ako se pripremaju na puteru. Napici od kafe takođe mogu biti problematični, posebno ako dodate punomasno mleko ili slatku pavlaku. Suhomesnati proizvodi, poput ćureće ili pileće šunke, često se smatraju boljom opcijom, ali imaju tek neznatno manje holesterola od svinjskih ili goveđih suhomesnatih proizvoda.

Koje su zdrave zamene?

Mediteranski doručak, obogaćen paradajzom, krastavcem, maslinama i ekstra devičanskim maslinovim uljem, može biti odlična alternativa bogata vitaminima i mineralima. Voće i integralne žitarice poput ovsenih pahuljica i integralnog hleba pružaju zdravu i brzu opciju za doručak. Jogurt je još jedan dobar izbor, posebno običan jogurt sa malo masnoće, koji možete obogatiti svežim voćem, muslijem ili orašastim plodovima za ukusan i hranljiv obrok.

Tagovi:
Pročitajte još: