Razna istraživanja su pokazala da trešnje i višnje povećavaju proizvodnju insulina, a višnje ublažavaju bol isto koliko i aspirin ili ibuprofen. Sok od višanja, kao i suve višnje, sadrže još više antioksidanata nego borovnica, a svakako imaju više vitamina E.
Konzumacija višanja, ali i trešanja donosi velike dobrobiti. I trešnje i višnje su odlične za dijabetičare, već mogu i da pomognu da se snizi nivo šećera u krvi.
Višnje i trešnje su dobre i u prevenciji raka debelog creva. Razna istraživanja su pokazala da su trešnje i višnje, zahvaljujući svom sastavu, mogu da pomognu da se smanje bolovi u mišićima usled povreda, a takođe pomažu da se smanje artritični bolovi, pa se savetuju u ishrani u slučajevima gihta.
Pokazano je da konzumacija trešanja pomaže da se smanji nivo LDL (“lošeg”) holesterola u krvi, pa su zato dobra prevencija protiv oboljenja srca, krvnih sudova i šloga. Trešnje i višnje su bogate vitaminom C, a sadrže i vitamin A, elaginski kiselinu (koja ima antikancerogena svojstva), melatonin i kalijum.
Piše: Vanja