Trešnja je široko rasprostranjena u srednjem i zapadnom delu Evrope, na Balkanu, Apeninskom i severnom delu Pirinejskog poluostrva. Ima je i na Mediteranu, ali se ređe sreće. U najjužnijim delovima Evrope raste na nešto većim nadmorskim visinama. U Aziji se može naći na Kavkazu, Krimu i dijelovima Male Azije.
Trešnja ima veliki značaj kao poljoprivredna biljka, jer je pripitomljena i jedna je od najzastupljenijih biljaka u voćarstvu, zbog svojih ukusnih plodova, koji se koriste u svežem i prerađenom stanju. Danas je veštačkom selekcijom i oplemenjivanjem stvoren veliki broj sorti trešanja koji su vrlo česte voćarske kulture u celom svetu. Brojni su razlozi: ne zahteva posebnu konstrukciju prilikom uzgoja, nije zahtevna ni u pogledu rezidbe, a otporna je na mnoge bolesti i štetnike. Trešnja je poznata još iz praistorije, kad su za nju znali ljudi iz bronzanog doba, tačnije 2000 godina p. n. e. U 8. veku p. n. e. trešnja je već bila pripitomljena i ljudi su koristili njene plodove. Smatra se da su prve trešnje gajene na teritoriji Male Azije i Grčke. Pored toga što se koriste u ljudskoj ishrani, plodove trešnje jedu i životinje i na taj način doprinose razmnožavanju trešnje u prirodi.
Odličan izvor vitamina C i biljnih vlakana- Jedna šolja višanja sadrži preko 2 grama biljnih vlakana i oko 16% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
Smanjuju upale- Mnoga istraživanja su utvrdila da konzumacija trešanja i višanja smanjuje nekoliko biomarkera povezanih sa hroničnim upalnim bolestima. Posebno sok od višanja može da ublaži upalu zglobova kod osoba koje pate od arrtritisa i gihta.
Trešnje i višnje mogu da smanje upalu mišića nakon intenzivnijeg napora, a na duže staze mogu da spreče oštećenja mišića. Vidok sadržaj antocijanina, koji deluju antiupalno, verovatno je objašnjenje za ovvaj efeket.
Pomažu da bolje spavamo-Trešnje su prirodan izvor melatonina, hormona koji pomaže kontrolu sna.
Piše: Vanja