Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Triptofan ublažava upalu creva

Kombinacija određenih bakterija koje ulaze u sastav normalne crevne flore i ishrane bogate triptofanom može da ublaži hronične upale creva, pokazalo je novo istraživanje.

U ljudskom organizmu postoji određena vrsta ćelija koje provociraju upale i druga, koja uspostavlja ravnotežu sa njima, koje podstiču toleranciju prema mikrobima i antitelima, tako da organizam ne ošteti osetljiva tkiva preteranom imunom reakcijom. Kad se taj balans poremeti u pravcu upale, može da dođe do upalne bolesti creva. 
Sada su istraživači Vašingtonskog univerziteta utvrdili da uobičajena bakterija Lactobacillus reuteri koja se nalazi u crevima podstiče stvaranje ćelije koje, opet, podstiču toleranciju. Međutim, tim bakterijama potrebna je aminokiselina triptofan i u kombinaciji sa njom one podstiču pojavu tih ćelija. 
U pomenutom istraživanju pokazalo se, što su više triptofana konzumirali miševi, to više su se proizvodile ćelije koje podstiču tolerantnost imunog sistema. 
Ukoliko bi se pokazalo da taj mehanizam deluje i kod ljudi (a obično su mehanizmi koji deluju kod miševa i ljudi slični), to bi značilo da je ishrana bogata triptofanom poželjna za ljude koji imaju bolove i čest proliv usled upalne bolesti creva. Naime, kad su istraživači udvostručili količinu triptofana u ishrani miševa, broj ćelija koje podstiču toleranciju porastao je za 50%. Čim su upola smanjili količinu triptofana u ishrani, i broj ćelija koje podstiču toleranciju smanjio sa za pola. 
Ljudi imaju istu vrstu ćelija koje podstiču toleranciju kao i miševi, a kod većine ljudi bakterija Lactobacilluj reuteri ulazi u sastav crevne flore. Nije poznato da li triptofan kod ljudi indukuje razvoj ćelija koja podstiču toleranciju kao kod miševa, ali je poznato da je kod ljudi koji pate od upalne bolesti creva otkriven genetski defekt povezan baš sa triptofanom.  
U namirnice bogate triptofanom spadaju orašasti plodovi, semenke, jaja, pasulj, jogurt, sir, pa i čokolada. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: