Turmerik, žuti prah, uobičajeni začin u nekim egzotičnim jelima i sastojak karija, već odomaćenog kombinovanog začina, zdrav je za srce.
Ovo su prošle godine otkrili istraživači Čiang Maj univerzitetske bolnice u Tajlandu. Pacijentima koji su imali bajpas podeljeni su u dve grupe. Jednima su davane tablete od 1 gram kurkumina (aktivnog sastojka turmerika) četiri puta dnevno, dok je drugoj grupi davana placebo tableta (lažni lek). Ni lekari ni pacijenti nisu znali dobijaju li kurkumin ili placebo.
Pokazalo se da je grupa koja je dobijala kurkumin (sastojak turmerika) imala oko 65% manji rizik od srčanog napada nakon bajpasa. U toj grupi je takođe bio značajno manji nivo upala i oksidativnog stresa (danas se smatra da je upala arterija jedan od glavnih uzroka srčanog napada). Ovo otkriće je objavljeno u uglednom časopisu American Journal of Cardiology.
Dr Endrju Vejl, poznati zastupnik prirodne medicine, preporučuje preventivno korišćenje turmerika u prahu, dodatog u jela, kao odlično sredstvo za prevenciju upalnih stanja, koja se smatraju korenskim uzrokom mnogih srčanih, hroničnih i autoimunih oboljenja.
Ako se jelima sa kurkumom doda crni biber ili kokosovo ulje, to pomaže da se ekstrahuje kurkumin iz turmerika, koji se inače malo teže vari.
Preuzeteto: Zdravahrana.com