Turšija od voća

Probajte da napravite turšiju od voća (borovnica, ananasa, grožđa) i začina – dobićete zanimljiv prilog uz slana jela ili poslastice.

Borovnice iz turšije
Ukusan su dodatak tanjiru sa sirevima, ali i grilovanom povrću, tempehu, tofuu…

Potrebno je: 600g borovnica, 1 šolja sirćeta, 1/3 šolje belog šećera, 1 1/2 kašika soli, 1 štapić cimeta, 1 1/2 kašičica crnog bibera u zrnu.
Priprema: stavite sirće, šećer, so, štapić cimeta i biber da provre. Poređajte borovnice u teglu, prelijte presolcem sa začinima, ostavite da se ohladi pa zatvorite i ostavite da odstoji tri dana u frižideru pre korišćenja.

Ananas iz turšije
Savršen je kao dodatak sendvičima ili salatama.

Potrebno je: 1/2 ananasa isečenog na kocke, 1 1/2 šolja pirinčanog sirćeta, 1 kašika šećera, 1 veća ljuta papričica iseckana na kolutove, 1/2 kašike soli, sok od 2 limete, 1/4 šolje krupnije isečenih listova korijandera.
Priprema: stavite sirće, šećer, ljutu papričicu, so i sok od limete da se kuvaju. Kad provri, smanjite vatru i kuvajte dok se šećer ne rastopi. Sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi do sobne temperature. Poređajte anans u teglu i prelijte ovom mešavinom, zatvorite i ostavite u frižideru najmanje 1 dan pre serviranja. Ovako pripremljen ananas možete da čuvate u frižideru do dve nedelje. Što duže bude stajao, ananas će biti pikantniji.

Grožđe iz turšije
Ovako pripremljeno grožđe odlično se slaže sa raznim vrstama sireva.

Potrebno je: 1 i 1/2 šolja jabukovog sirćeta, 3/4 šolje vode, 1/2 kašičice mlevenog cimeta, 1/4 kašičice mlevenog kardamoma, 1 kašičica semena korijandera, 3 kašike smeđeg šećera, prstohvat soli, 1 veći grozd (ljubičastog ili tamnocrvenog grožđa).
Priprema: pomešajte sirće, vodu, cimet, kardamom, korijander, šećer i so, pa stavite da se kuva. Kad provri, skinite sa vatre i ostavite da se prohladi, 10 minuta. Poređajte zrna grožđa u teglu i prelijte presolcem. Ostavite u frižideru da se ohladi. Ovako pripremljeno grožđe možete poslužiti odmah ili čuvati u frižideru do nedelju dana.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Be the first to comment

Leave a Reply