Jutarnja rutina mnogih nezamisliva je bez šoljice kafe, no sve je veći broj onih koji za početak dana biraju neobičnu alternativu – šolju vrele supe od kostiju. Ovaj trend, koji dobija na popularnosti zahvaljujući influenserima na društvenim mrežama, obećava jutarnju energiju bez uobičajenih posledica koje donosi kofein.
Zašto bi neko razmotrio zamenu kafe za supu od kostiju? Pored obećanja o jutarnjem zagrevanju, mnogi tvrde da ova neobična alternativa donosi brojne zdravstvene benefite, uključujući čistiju kožu, bolju probavu i mnoge druge. A što je najbolje, eksperimentisanje s bujonom od kostiju dolazi s minimalnim rizikom.
“Konzumacija bujona od kostiju generalno se smatra bezbednom za većinu ljudi i može predstavljati zdrav dodatak ishrani ako se konzumira umereno,” kaže dr Kristin Drajer, nutricionistkinja.
Dodatni dokazi
Iako su potencijalne prednosti bujona od kostiju, od ublažavanja bolova u zglobovima do podrške zdravlju creva i potencijalnog smanjenja bora, dugo privlačile pažnju, naučni dokazi iza ovih tvrdnji nisu čvrsti. Većina studija sprovedena je na životinjama, a ne na ljudima, što znači da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila njihova efikasnost kod ljudi.
Ipak, to ne umanjuje činjenicu da bujon od kostiju može biti koristan dodatak ishrani, posebno zbog svog sadržaja proteina. “Iako nije kompletan protein, bujon od kostiju može doprineti vašem dnevnom unosu proteina, što je povezano s nizom zdravstvenih benefita,” dodaje dr Drajer.
Zdravstvene koristi
Pomaže izgradnju, kao i jačanje kostiju i zglobova
Pozitivno deluje na rad digestivnog sistema
Ublažava upale
Može pomoći prilikom gubitka kilograma
Poboljšava kvalitet sna
Bujon od kostiju vs. kafa
Bujon od kostiju i kafa nude dva potpuno različita iskustva – od ukusa do nutritivnih vrednosti. Supa od kostiju može doneti dodatne kalorije u vašu jutarnju rutinu, ali ako ste navikli na dodatke poput šećera ili pavlake u kafi, zamena bujonom može zapravo da smanji unos šećera i masti. Pored toga, bujon od kostiju sadrži znatnu količinu natrijuma, što je bitno uzeti u obzir, posebno ako ste u riziku od hipertenzije ili bolesti srca.
Glavna razlika: Protein
Glavna nutritivna prednost bujona od kostiju u odnosu na kafu je njegov visok sadržaj proteina, koji može pružiti stabilniji i dugotrajniji izvor energije bez posledica koje dolaze s konzumacijom kofeina. Osim toga, visok unos proteina može pomoći u smanjenju žudnje za hranom, posebno za slatkim, što je česta pojava kod obroka s niskim sadržajem proteina.
Da li napraviti ovaj preokret?
Odluka o zameni jutarnje šoljice kafe sa bujonom od kostiju zavisi od pojedinca. Za one koji uživaju u svojoj kafi, možda nema potrebe za promenom. Međutim, bujon od kostiju može biti odlična opcija za one koji žele da smanjieunos kofeina. “Nema potrebe da se odreknete kafe ako uživate u njoj,” kaže Drajer. “Ali dodavanje bujona od kostiju može biti korisno za vaše zdravlje, posebno ako tražite načine da povećate unos proteina”, piše Health.
Sastojci:
2 kg goveđih kostiju
2 šargarepe, seckanih na komade
2 stabljike celera, seckanog na komade
1 crni luk
2 čena belog luka, izgnječena
1/2 kašičice morske soli
1/2 kašičice celog zrna bibera
1 lovorov lista
1 grančica sveže majčine dušice
3 grančice peršuna
1/8 šolje jabukovog sirćeta
10 čaša hladne vode
Priprema:
1. Stavite sve sastojke u veliki lonac i uljte vodu.
2. Kad proključa, smanjite i kuvajte lagano, a penu i mast koja se pojavljuje na površini lonca povremeno skinite.
3. Kuvajte što duže, neki čak preporučuju 24 sata.
4. Sklonite sa vatre da se malo prohladi do sobne temperature.
5. Bujon procedite kroz cediljku, a ostale sastojke bacite.
6. Koristite u roku od nedelju dana ili zamrznite i čuvajte u zamrzivaču do tri meseca.
Bilo da tražite novi način za početak dana ili ste znatiželjni da isprobate trend koji preplavljuje društvene mreže, bujon od kostiju nudi zanimljivu i potencijalno korisnu alternativu tradicionalnoj jutarnjoj šoljici kafe.