Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

U sezoni mladog luka

Mladi luk, za razliku od zrelog, ima zelena perca koja su prepuna hlorofila i nešto drugačiji, bogatiji nutritivni sastav. Sad je pravo vreme da ga uvedemo u ishranu.

Zelena perca mladog luka su zapravo bogatija hranljivim materijama od same glavice, pre svega karotinom (veoma važan flavonoid višestruko koristan po zdravlje), pa ih zato obavezno treba iskoristiti.
Što se tiče nutritivnih kvaliteta, pre svega, mladi luk sadrži dosta biljnih vlakana, koja su veoma važna za rad organa za varenje; u 100 g ima 2,6 grama vlakana.     
Od hranljivih materija, mladi luk sadrži značajne količine vitamina A i C. Takođe sadrži dosta vitamina K, koji je veoma važan za metabolizam kalcijuma u telu i zgrušavanje krvi. Pored ovoga, mladi luk sadrži još i vitamin E, kao i nekoliko vitamina iz B grupe (B1, B2, B3, B6 i B9).
Bogat je kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, sumporom, magnezijumom i hromom, kao i nekim mineralima koji su ređe prisutni u ostalim namirnicama – selen, mangan, fluor i kobalt.
Kao i zreli luk, i mladi luk je bogat kvercetinom. Ovaj flavonoid ima snažno antioksidansno, protivupalno i antihistaminičko delovanje, tako da je preporučljivo konzumiranje mladog luka u pravo u ovo vreme, kada se najčešće aktiviraju alergijske reakcije.
Za razliku od zrelog luka, čije glavice mogu i da se kuvaju, mladi luk je apsolutno najbolje jesti svež – kuvanjem će izgubiti dosta svojih dobrobiti. Na primer, možete napraviti jednostavnu salatu koja se sastoji samo od mladog luka: iseckajte nekoliko vezica na kolutove, prelijte maslinovim uljem i iscedite pola limuna – eto sjajne salate uz svaki prolećni obrok.
Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, mladi luk je dobar za zdravlje očiju, kostiju, zuba, kao i srca i krvnih sudova (materije koje sadrži poboljšavaju cirkulaciju). Potpomaže regulaciju nivoa šećera u krvi, a kao što smo već pomenuli, deluje antiupalno i antialergijski, pa je zato posebno dobar za ovo doba godine.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: