U Srbiji sve više BEBA! Stigle su lepe vesti: Vlada podstiče NATALITET, a evo i kako!

Među merama za porast nataliteta, koje sprovodi država, jedna od važnijih je i pomoć za 161 lokalnu samoupravu vredna 1,2 milijarde dinara za populacionu politiku.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pak pokazuju da je od januara do juna 2019. rođeno 1.538 beba više nego u istom periodu 2016. Promene se posebno vide kada je u pitanju obrazovna struktura “novopečenih” majki.

– Raste broj žena koje rađaju i zaposlene su, dok je primetan pad nezaposlenih žena – kažu u Kabinetu ministarke Ðukić Dejanović.

– U 2015. je 59 dosto majki koje su se te godine porodile bilo zaposleno, 26 odsto nezaposleno, a 10 odsto su bile domaćice. Prošle godine je porastao broj zaposelnih na 68 odsto, a smanjio se broj nezaposlenih na 18 i domaćica na 8 odsto. I broj učenica ili studentkinja je skoro prepolovljen – sa 1.129 u 2015 na 636 u 2018. – saopšteno je.

Među merama za porast nataliteta, koje sprovodi država, jedna od važnijih je i pomoć za 161 lokalnu samoupravu vredna 1,2 milijarde dinara za populacionu politiku, koju je dodelio Kabinet ministarke Ðukić Dejanović.

– Vlada Srbije odlučila je da dodatnim ulaganjima pomogne parovima koji ne mogu da dobiju potomstvo tako što će od sada biti više besplatnih pokušaja ove metode, a najavljeno je i pomeranje starosne granice za žene – rekla je  ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović

Foto: Srbija Danas

Ministarka navodi da će tokom ove godine biti više zasedanja u vladi kako bi se donela najbolja odluka o besplatnim pokušajima vantelesne oplodnje.

– U ovoj godini nastojimo da dođemo do najboljeg rešenja, tačnije odluke koja će biti u skladu sa našim mogućnostima, a u što boljem interesu za građane. Tezimo povećanju broja pokusaja vantelesne oplodnje koja je mnogim parovima jedini način da se ostvare kao roditelji – rekla je minsitarka ističući da će novi pokusaji biti o trosku drzave kao i dosadasnja tri.

O povećanju broja pokušaja i pomeranju starosne granice nezahvalno je sada govoriti, jer, kako je naglasila, ta procena vršiće se u dogovoru sa lekarima.

– Da li će starosna granica biti povećana sa sadašnje 42 godine na 45 ili 50 jos nije utvrđeno i biće odluceno kada se čuju mišljenja lekara – napominje Ðukić Dejanović.

Ona dodaje da veliiki broj gradova i opština samostalno povećavaju broj pokušaja, a izlaze u susret i ženama starijim od 42 godine navodeći primer Beograda koji je odlučio da finansira i četvrti pokušaj i to za žene do 45. godine. Ðukić Dejanović smatra da Srbija i u ovim rešenjima treba da teži evropskim standardima.

Preuzeto:Srbija Danas

Be the first to comment

Leave a Reply