U Srbiju se 2018. slilo 5,98 mlrd USD direktnih stranih investicija

Region Zapadnog Balkana lane je privukao ukupno 9,36 mlrd USD direktnih stranih investicija, od kojih se u Srbiju slilo 5,98 mlrd USD. Od 147 grinfild projekata, 105 se odnosi na našu zemlju, objavio je portal fDi Intelligence, specijalizovani servis Financial Times-a.

Reč je o drugom najvećem prilivu grinfild stranih investicija na Zapadnom Balkanu od 2003. godine, od kada se prate podaci o ulaganju. Kada je reč o broju projekata, oni su rekordni u poslednjih šest godina. Ovi rezultati postignuti su uprkos tome što se ovaj region, kako se navodi, i dalje nalazi izvan Evropske unije.

Portal konstatuje da je Srbija, kao najveća država Zapadnog Balkana po teritoriji i broju stanovnika, predvodila region kada je reč o stranim direktnim investicijama.

Servis podseća da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila na Forumu Zapadnog Balkana u organizaciji Financial Timesa u junu ove godine, da je Srbija u prvih pet meseci 2019. godine privukla 1,2 mlrd EUR stranih direktnih investicija, što je za 17% bolje nego u 2018.

– Mislim da je pred nama svetla budućnost, jer nastavljamo sa strukturnim reformama – rekla je tada Brnabićeva.

Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com

Izvor: eKapija

Be the first to comment

Leave a Reply