Ubacite rotkvicu u ishranu vaše dece

Rotkvica je zeljasta višegodišnja biljka, koju su ljudi počeli da gaje pre vremena Antičkog Rima. Rotkvica se uzgaja uglavnom radi ishrane ljudi, ali pojedine sorte su industrijski značajne biljke (uzgajaju se radi proizvodnje ulja).

Rotkvica je niskokalorična i bogata brojnim nutrijentima i mikronutrijentima. Obiluje biljnim vlaknima, a sadrži i proteine. Bogata je vitaminima A, C, K, niacinom, folatom i holinom. Od minerala, sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum i mangan što je veoma bitno za zdrav rast i razvoj dece.

images
Rotkvica je bogata biljnim vlaknima, koja podstiču rad creva. Nekoliko istraživanja je pokazalo da sok od rotkvice štiti tkiva želuca i jača crevnu barijeru. Zato može da zaštitii organe za varenje od štetnih bakterija kod dece.

Konzumacija rotkvice kod dece doprinosi otvaranju “zapušenih” disajnih puteva, uključujući nos, grlo, dušnik i pluća. Rotkva takođe deluja antibaktericidno i doprinosi eliminaciji sluzi iz disajnih puteva. Sve je ovo dobro baš za proleće, kad mnogo dece imaju probleme te vrste.

Sok od rotkvice podstiče proizvodnju urina i ispiranje bubrega. Takođe, rotkvica deluje antibakterijski i antiupalno tako da je korisna u prevenciji i ublažavanju infekcija urinarnog trakta. Deci ovi sokovi veoma prijaju i lako ih je uvrstiti u dnevni plan ishrane, i samim tim, ujedno ublažiti infekcije.

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply