Jedna od novijih teorija u ishrani je da ishrana sa minimumom uljenih hidrata, a velikom količinom zdravih masti štiti mozak od promena koje vode razvoju Parkinsonove i Alchajmerove bolesti i uopšte pomaže kvalitetnijem starenju.
Međutim, razna istraživanja dokazuju da se dovodi u pitanje tvrdnja, da je ishrana bogata ugljenim hidratima loša za mozak. Razna iskustva, kao i istraživanja iz neurologije i genetike, dolaze do podataka iz čitavog sveta koji povezuju očekivanu dužinu životnog veka. Većina zemalja sveta, kroz razne svetske analize, dolazi do zaključka da su glavne namirnice koji ljudi svakodnevno koriste u svojoj ishrani su: hleb, pirinač i testenina.
Što se tiče ugljenih hidrata, postoje složeni i prosti ugljeni hidrati. Za naše optimalno zdravlje i zdraviji život bitno je da koristite složene ugljeno hidrate, dok proste izbacite iz svoje svakodnevnice.
Takođe, veoma je bitno da u svoju ishranu uključimo: integralni, jasmin i basmati pirinač, semolina i kuskus. Ako koristimo hlebove, onda treba da koristimo hlebove pečene od brašna koje nije obogaćeno gvožđem. Pored toga, može se konzumirati ovas, sočivo, grašak, naut, pasulj i krompir.
Piše: Vanja