Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ugljeni hidrati

Jedna od novijih teorija u ishrani je da ishrana sa minimumom uljenih hidrata, a velikom količinom zdravih masti štiti mozak od promena koje vode razvoju Parkinsonove i Alchajmerove bolesti i uopšte pomaže kvalitetnijem starenju.

Međutim, razna istraživanja dokazuju da se dovodi u pitanje tvrdnja, da je ishrana bogata ugljenim hidratima loša za mozak. Razna iskustva, kao i istraživanja iz neurologije i genetike, dolaze do podataka iz čitavog sveta koji povezuju očekivanu dužinu životnog veka. Većina zemalja sveta, kroz razne svetske analize, dolazi do zaključka da su glavne namirnice koji ljudi svakodnevno koriste u svojoj ishrani su: hleb, pirinač i testenina.

Što se tiče ugljenih hidrata, postoje složeni i prosti ugljeni hidrati. Za naše optimalno zdravlje i zdraviji život bitno je da koristite složene ugljeno hidrate, dok proste izbacite iz svoje svakodnevnice.

dobri-i-losi-ugljeni-hidrati

Takođe, veoma je bitno da u svoju ishranu uključimo: integralni, jasmin i basmati pirinač, semolina i kuskus. Ako koristimo hlebove, onda treba da koristimo hlebove pečene od brašna koje nije obogaćeno gvožđem. Pored toga, može se konzumirati ovas, sočivo, grašak, naut, pasulj i krompir.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: