Jogurt predstavlja pravu “prehrambenu elektranu”, koja može da se pohvali sa puno kalcijuma i fosfora, dva elementa koja su izuzetno važna za rast kostiju i razvoj celog organizma. S pravom se može reći da je ova nutritivno vredna namirnica dobro izbalansiran izvor proteina, masti, ugljenih hidrata i minerala. U proseku, šolja jogurta sadrži oko 30 odsto preporučene dnevne vrednosti kalcijuma, i oko 20 odsto dnevno potrebnih proteina. Belančevine u jogurtu su visoke biološke vrednosti – zastupljene su sve esencijalne aminokiseline.
Mnoge vrste jogurta sadrže žive aktivne kulture – korisne bakterije koje poboljšavaju apsorpciju drugih nutrijenata, odnosno njihovu bioraspoloživost, posebno kalcijuma i vitamina B grupe. Nekim vrstama je dodat i vitamin D, koji je važan za apsorpciju i adekvatno iskorišćavanje kalcijuma. Važno je naglasiti da jogurt sa niskim procentom mlečne masti nije prikladan za decu mlađu od dve godine!
Čuvar imuniteta
Probiotičke bakterije u jogurtu jačaju imunološki sistem, odnosno odbrambene sposobnosti organizma. Istraživanja su pokazala i da stimulišu bela krvna zrnca – borce protiv infekcije. Poboljšavaju imuni odgovor u slučaju alergija, što je veoma važno kada su u pitanju deca, jer smanjuju pojave atopijskog ekcema. Takođe, mogu da spreče rast štetnih bakterija.
Da stomačić bude zdrav!
Ovaj kiselomlečni napitak povoljno utiče na zdravlje celokupnog probavnog sistema. Pre svega, pospešuje varenje. Belančevine u jogurtu su već delimično razgrađene, zahvaljujući delovanju mlečnih fermenata, zbog čega su lako svarljive. Pošto jogurt ne sadrži mlečni šećer (laktozu), čak i deca kod kojih postoji nepodnošljivost (intolerancija) laktoze mogu lako da ga vare. Takođe, olakšava pražnjenje creva, posebno kod odojčadi koja se hrani adaptiranim mlekom, jer omekšava stolicu.
Pomaže ozdravljenje nakon crevnih infekcija
Mnogi pedijatri preporučuju konzumiranje jogurta ukoliko deca pate od raznih probavnih tegoba. On je prava „hrana za ozdravljenje“ digestivnog trakta. Studije su dokazale da se mališani brže oporavljaju od dijareje (proliva) ako piju jogurt! Značajno je i to što probiotske bakterije u jogurtu predstavljaju dobru prevenciju protiv crevnih infekcija. Mogu da spreče dejstvo neugodnih patogena (kao što rota-virusi ili bakterije, uključujući stafilokokus i salmonelu), posebno kod odojčadi. Takođe, ublažavaju simptome zapaljenskih procesa.
Smanjuje nuspojave antibiotika
S obzirom na sve veći porast upotrebe antibiotika širokog spektra, koji uništavaju zdravu crevnu mikrofloru, od velikog je značaja to što jogurt smanjuje njihov negativan uticaj na prijateljske bakterije u crevima. Jer, antibiotici ne samo da ubijaju štetne, već i zdrave bakterije. Stoga stručnjaci preporučuju „dnevnu dozu“ jogurta dok se uzimaju lekovi, kao i dve nedelje nakon toga. Takođe, dobre bakterije u jogurtu uspešno regulišu crevnu floru u slučaju proliva koji se ponekad javlja zbog upotrebe antibiotika.
Ideje za serviranje
Evo nekoliko načina kako da vaša deca uživaju u jogurtu:
– Ukusan umak, takozvani dip – odlično će da posluži kao dodatak jelu od povrća, ili kao zanimljiv preliv za salatu.
– Idealan način da se započne jutro i obezbedi energija jeste mešavina jogurta, integralnih žitarica i omiljenog dečjeg voća.
– Dobićete ukusnu užinu kombinovanjem jogurta i voća, a ukoliko želite da se zabavite sa mališanima – napravite voćne ražnjiće (nanižite komadiće voća na drveni štapić).
– Napravite jednostavnu, a ukusnu poslasticu. U ukrasnom kalupu za kolače zamrznite jogurt kao sladoled, uz dodatak voća.
Preuzeto: Yumama.com