fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Umerena konzumacija kafe čuva mozak

Istraživači su utvrdili da umerena konzumacija kafe (1-2 šolje dnevno) doprinosi da se smanje rizici od promena koje vode demenciji i Alchajmerovoj bolesti.

Podosta pristalica zdrave ishrane smatra kafu nezdravim napitkom, uglavnom zbog neumerenih količina šećera i aditiva koji se mešaju sa njom. Na primer, u čuvenom lancu kafea Starbaks, samo jedan “frapućino” sadrži 4 puta više šećera nego što se dnevno preporučuje – konkretno, 30 kockica šećera po jednom napitku! I mnogi zašećereni kafeni napici kakvi se prodaju u kafeima, a odskora i kao gotove trajne kafe u supermarketima, sadrže gomilu zaslađivača i aditiva. Od takve “kafe” verovatno nećete imati mnogo koristi. Međutim, šoljica (organske) kafe dnevno, bez šećera ili vrlo blago zašećerena (drugim rečima, domaća, “turska kafa”, kakva se na Zapadu gotovo više uopšte ne pije), pomaže da se spreče blaga kognitivna pogoršanja kod starijih ljudi. A opet, previše kofeina može da ima suprotan efekat, tako što će udvostručiti rizik od opadanja pamćenja, upozoravaju istraživači.
Dakle, ključ za upotrebu kafe je – umerenost. 

U proučavanju u kojem je učestvovalo 1445 starijih osoba od 65 do 84 godine, ispitanicima su postavljena pitanja o njihovom zdravlju, kao i o tome koliko konzumiraju kafu. Istraživači su otkrili interesantnu povezanost: oni koji su svakodnevno pili jednu ili dve šolje kafe dnevno smanjili su rizik od blagih poremećaja pažnje, pamćenja i razumevanja. Ispitanici koji uopšte nisu pili kafu imali su veće sklonosti da razviju promene koje prethode demenciji ili Alchajmerovoj bolesti. Istraživači su potvrdili da kofein poboljšava budnost i pažnju, aktivirajući mozak i sprečavajući opadanje pamćenja. “Kofein može da delimično kompenzuje kognitivno opadanje kod starijih ljudi zato što deluje na budnost i pažnju, uglavnom u slučajevima smanjene pažnje i budnosti”, napisali su u komentaru. 
Ali, pozitivna korelacija je nestala kod onih koji su tokom proučavanja pili više kafe. Studija je pokazala da povećanje konzumacije kafe (više od 1-2 šolje) daje negativne efekte, udvostručujući rizik od nastanka blagih kognitivnih poremećaja u poređenju sa onima koji su pili manje od jedne šolje kafe dnevno. Dakle, umerenost je ključ dobrih efekata.

P. S.
Uzgred, kad skuvate kafu, nemojte baciti soc… on vam može poslužiti da se otarasite bubašvaba iz kuće. Tako ćete smanjiti upotrebu štetnih pesticida i sprejeva koji su pomalo otrovni i za ljude. Napunite velike staklene posude do pola vodom, a posudice sa socom od kafe ostavite da plivaju u njima. Postavite posude uz zidove, pragove, podne daske, svuda gde očekujete bubašvabe.  Miris kafe privlači bubašvabe, pa će on upasti u vodu kad pokušaju da se domognu posuda sa socom. Ujutru ispraznite “zamke” i uveče ih ponovo postavite.

 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: