Ovo je napitak koji je na pola puta od kafe do čaja.
Uvek se vodi polemika koji je to napitak najbolji da bude prvi jutarnji. Dok se većina ljudi odlučuje za kafu, o čijim se zdravstvenim benefitima i dalje vode polemike, većina nikad nije čula za kaskaru.
Sama reč kaskara na španskom znači kora, a u pitanju je sušena kora ploda kafe. Pretežno se pije u zemljama koje uzgajaju kafu, između ostalog u Boliviji, Etiopiji i Jemenu.
Iako je sirovina za kaskaru deo bobice kafe, piće ukusom uopšte ne liči na kafu. Zrna kafe dozrevaju u mekanim bobicama zelene boje, koje ulaskom u fazu zrelosti prvo požute, a zatim počinju da crvene. Sirova kafa u njenom omotaču naziva se “kafina trešnja”.
– Unutar bobice smeštena s dva zrna. Ona su obavijena mekanom sluzavom pulpom iz koje uzimaju hranu potrebnu za razvoj. Ceo plod obavijen je spoljašnjom, čvrstom kožnom opnom. Od spoljne kože napravljena je kaskara – objasnio je Tom Saxon, osnivač Batch Coffeea.
Iako se oguljena ljuska često pretvara u kompost, mnogi farmeri je takođe sakupljaju, suše na suncu i pakuju u kaskaru kojoj, prema stručnjaku za kafu Jenu Stoneu, treba nekoliko meseci da sazri, a ona je tamnocrvena kad je spremna.
Da li je to kafa? Čaj? Ili nešto sasvim drugo?
Kaskara se nalazi negde na raskršću između kafe i čaja. Ona zapravo potiče od biljke Coffea iz porodice broćeva, a ne čajevca, pa se ne može uvrstiti u kategoriju čaja. Ne može se smatrati ni biljnim čajem, jer je bliža voću. Zapravo, najbliže bi se mogla okarakterisati kao neka vrsta voćnog čaja.
Kakvog je ukusa?
Kaskara se često opisuje kao piće slatkog, voćnog ukusa s notama šipurka, hibiskusa, trešnje, manga. Ima uravnotežen ukus, ali ipak nudi note oštre kiselosti – ipak dolazi iz zrna kafe.
Koliko kofeina sadrži jedna šoljica kaskare?
Kao što je dokazano istraživanjem koje su sproveli Square Mile Roasters, sadržaj kofeina u šoljici kaskare otprilike je petina onog u običnoj šoljici kafe. Čak u najjače spravljenom napitku kaskare sadržaj kofeina nije prešao 111,4 mg / l, u odnosu na široki raspon kofeina u kafi koji se može kretati, zavisno od vrste kafe i načina pripreme, u rasponu od 400 do 800 mg / l.
Zdravstvene prednosti kaskare
Kaskara se može pohvaliti s puno antioksidanasa, uglavnom polifenola. Prema naučnoj studiji objavljenoj u časopisu ‘Oxidative Medicine and Cellular Longevity’ ishrana bogata biljnim polifenolima nudi zaštitu protiv razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti. Redovno pijenje ovog napitka može biti korisno, piše HuffPost.
Preuzeto: 24sedam