Nas donekle zanemareno voće, iako ne samo da su ukusne i slatke, već i bogate vitaminima i mineralima i u celini zdrave. A od njih možete napraviti i zdraviji karamel preliv (recept na kraju članka).
Zdravija zamena za beli šećer. Zašto da ne – u nekim desertima i slatkišima umesto belog šećera možete da koristite mlevene urme. A možete ih dodati i u jutarnji smuti.
Dobar izvor magnezijuma. U 100 grama urmi ima 54 mg magnezijume, što je oko 14% preporučene dnevne doze. Magnezijum je veoma važan mineral, a dovoljan unos magnezijuma povezan je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja i šloga.
Dobar izvor biljnih vlakana. U 100 grama, urme sadrže 27% preporučene dnevne doze biljnih vlakana. Sadrže kombinaciju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, što je dobro, jer ona poboljšavaju varenje, čiste creva i doprinose regulaciji telesne težine.
Sadrže i gvožđe. U 100 grama urmi ima oko 5% preporučenog dnevnog unosa gvožđa, što nije loše da znaju oni koji nastoje da unesu više ovog elementa ishranom.
Dobre za nerve. U 100 g urmi ima oko 12% preporučene dnevne doze vitamina B6, koji se povezan sa boljim funkcionisanjem mozga i rešavanjem testova. Sadrže i druge vitemine B grupe.
Dobar izvor aminokiselina. Urme sadrže 23 tipa aminokiselina, od kojih neke ne možemo naći u drugom voću poput jabuka, banana i sl.
I, za kraj, evo kako da napravite karamel preliv od urmi (umesto od prženog šećera).
Potrebno je: šolja kokosovog (bademovog, pirinčanog) mleka, 10 krupnih urmi, prstohvat soli.
Priprema
Izvadite koštice iz urmi, pa naspite kokosovo (bademovo, pirinčano…) mleko i urme u tiganj i zagrejte na srednjoj vatri. Držite dok mešavina ne proključe, pa smanjite temperaturu i stalno mešajte, dok boja ne postane tamnija, a višak tečnosti ne ispari. Posolite prstohvatom soli, naspite u blender i izmiksajte dok ne dobijete glatku masu – zdraviji karamel preliv!
Preuzeto: Zdravahrana.com