Search
Close this search box.

Unosite li dovoljno kalijuma?

Uobičajena zapadna ishrana po pravilu ne obezbeđuje dovoljno kalijuma. Na primer, u Americi se procenjuje da manje od 2% populacije unosi dovoljno ovog važnog minerala, a verovatno je slična situacija i kod nas. Evo koji su dobri prehrambeni izvori kalijuma.

Kalijum je vitalni nutrijent koji je potreban za odvijanje niza procesa u ćeliji, da se održi ravnoteža elektrolita. Posebno je važan za regulaciju krvnog pritiska. Organizam koristi kalijum za izgradnju mišića, normalno odvijanje metabolizma, ispravan rad srca i funkcionisanje ostalih mišića. Istraživanja su pokazala da povećani unos kalijuma može da smanji rizik od moždanog udara. 
Preporučena dnevna doza kalijuma je 4700 miligrama. Pet sledećih namirnica bogatih kalijumom, koje su bogate i drugim veoma važnim i zdravim nutrijentima, možete uvesti u svoju ishranu kako biste obezbedili dovoljno ovog minerala.
Avokado. Ceo avokado sadrži 1068 mg kalijuma, što je četvrtina preporučene dnevne doze. Osim toga, avokado je izvor veoma zdravih zasićenih masti i biljnih vlakana. 
Spanać. Šolja spanaća sadrži 824 mg kalijuma, što je oko 20% preporučene dnevne doze. Pored toga, bogat je gvožđem. 
Batat. Samo jedan batat srednje veličine sadrži 952 mg kalijuma, što čini oko 27% preporučene dnevne doze. To znači da bi obrok koji bi se sastojao npr. pretežno od batata i kuvanog spanaća mogao da u potpunosti zadovolji dnevne potrebe organizma za kalijumom. 
Banana. Banana srednje veličine sadrži oko 422 mg kalijuma, što je 12% preporučene dnevne doze. Osim toga, banane su bogate vitaminom C, B6 i manganom. Takođe su i dobar izvor biljnih vlakana. 
Jogurt. Šolja punomasnog jogurta (2,5 dl) sadrži 420 mg kalijuma, što je oko 12% preporučene dnevne doze. Grčki jogurt sadrži nešto manje, u istoj količini oko 300 mg, zbog načina na koji se pravi.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: