Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Uskršnja trpeza

uskršnji recept

Prolećna čorbica

Sastojci:

  • 1 kg belog pilećeg mesa
  • 600 ml pileće supe
  • 1 konzerva crvenog pasulja od 400g
  • 300 g kukuruza šećerca (može i smrznuti)
  • 200 g sveže paprike
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike meda
  • 2 kašičice soli
  • pola kašičice dimljene mlevene paprike
  • pola kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica suve mešavine začina

Priprema:

Otkošteno pileće belo meso, ukoliko niste kupili već gotov file, isecite na komade koji će biti veličine jednog zalogaja. Svežu papriku, beli i crveni luk iseckajte na sitne kockice, a pasulj izvadite iz konzerve i pustite da se dobro procedi. Sve sastojke koje ste iseckali stavite u lonac i stavite na tihu vatru na šporetu, prethodno nalijte supom i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Zatim, poklopite i pustite da se sve to krčka nekoliko sati. Na laganoj vatri namirnice će biti dobro kuvane, a sačuvaće svoje kvalitete. Dobićete zdravu prolećnu čorbu, odličnu za podizanje imuniteta i skidanje kilograma posle obilnih zimskih obroka. Što je najvažnije ova čorba će vas držati sitima.

Čorbu služiti sa seckanim peršunom, pavlakom ili krutonima, po želji. Recept za lagano kuvanje prolećne čorbe možete da obogatite šparglama, pečurkama ili nekim listastim povrćem, kao što su blitva, zelje ili raštan.

Uskršnja pogača

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 40 gr kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • 600 – 700 gr brašna
  • 125 gr margarina
  • 100 gr sira
  • 1 žumance
  • semenke lana

Priprema:

Pomešajte toplo mleko i toplu vodu, pa dodajte kvasac i šećer i razmutite. Dodajte pola mere brašna pa mešajte kašikom. Dodajte 1 kašičicu soli, ulje. Sve vreme mešajte kašikom i postepeno dodavajte brašno. Kad već ne možete da mešate, zamesite testo. Nije potrebno dugo mesiti jer ste kašikom već dobro izradili. Umesite mekano i glatko, pa namažite onim preostalim uljem i ostavite da kisne 30 minuta  na toplom mestu. Kada je testo naraslo malo ga premesite i razvucite u pravougaonik (35 x 55cm). Umutite margarin, sir i 1 kašičicu soli pa sa ovom smesom premažite razvučeno testo. Testo potom urolajte i savijte u krug. Isecite rolat na trake 1 – 2 cm debljine, ali ih ne secite do kraja, pa ostavite malo ne isečeno da bi se pogača imala na čemu držati. Svaku drugu traku izvrnite unutar obruča, a trake između malo izokrenite. Napravite 5 loptica od aluminijumske folije i ubodite ih na mesta gde će biti jaja. Ostavite malo tako, pa premažite pogaču žumancetom i pospite lanenim semenom. Stavite da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada se pogača ispekla, kuglice od folije povadite pa na njihovo mesto stavite uskršnja jaja.

Vaskršnji mesni rolat

Sastojci:

  • 1kg junećeg mesa od buta
  • 800g svinjskog mesa od buta
  • 500g pilećeg belog mesa
  • 100g mariniranih seckanih šampinjona
  • 1 manja kuvana šargarepa
  • 100g tanko sečenog kulena
  • 200g tanko sečene dimljene slanine
  • 150g domaćeg kajmaka
  • 50g kačkavalja
  • So, mleveni biber

Priprema:

Sve tri vrste mesa dobro izlupajte čekićem za meso sa obe strane. Preko junetine po ukusu pospite mleveni biber i posolite, a zatim premažite kajmakom i poređajte komade tanko sečene slanine. Stavite zatim preko svinjsko meso, rasporedite oceđene marinirane šampinjone i na krupno rende izrendanu šargarepu. Na kraju stavite izlupano pileće belo meso, poređajte tanko sečeni kulen i pospite na krupno rendani kačkavalj. Na radni sto postavite aluminijumsku foliju u dva reda, a zatim pažljivo prebacite nafilovano meso. Pažljivo zarolate, pa uvijte foliju i na kraju dobro uvežite kuhinjskim koncem za pečenje. U pleh za pečenje staviti papir i sipajte čašu vode. Stavite rolat da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 250C dva sata. Posle dva sata pečenja, pleh izvadite iz rerne i skinite konac i aluminijumsku foliju. Močom koja se napravila tokom pečenja prelijte rolat, smanjite rernu na 200C i vratite još nekih 10 minuta, tek da uhvati lepa koricu odozgo.

Zapečena paprika punjena krompirom

Sastojci:

  • 7 manjih paprika
  • 5 većih krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašika sušenog peršunovog lista
  • 100 ml ulja
  • jedan iseckan paradajz

Priprema:

Iseckajte crni luk. Zagrejte pola ulja, spustite luk, kratko pržiti pa naliti čašu vode i tako ga dinstati dok voda na ispari. Za to vreme oguliti krompir i izrendati na krupnijoj strani. Kada ste luk izdinstali, na srednjoj vatri malo prodinstajte krompir, pa dodajte ostale začine i ostatak ulja. Sve dinstajte nekih 10 minuta.  Pripremljen nadev za paprike sklonite sa vatre pa očistite papriku od peteljke i semena. Uključite rernu na 200 stepeni. Manju tepsiju premažite uljem, pa na dno stavite malo nadeva. Napunite paprike i poslažite ih. Ostatak nadeva stavite oko paprika. Sipajte jednu rakijsku čašicu (50ml) vode. Prekrijte sve alu folijom i stavite da se peče 30 minuta. Posle toga, sklonite foliju, polako okrenite papriku i ostavite da se peče još 30 minuta na nižoj rešetki rerne, kako paprika odgore ne bi izgorela. Možete da je poslužite toplu ili mlaku, a i hladna jednako je ukusna.

Bajadera torta

Kore – sve 3:

  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 10 gr praška za pecivo
  • 100 ml ulja

Fil:

  • 300 gr mlevenog keksa
  • 300 ml toplog mleka
  • 250 gr margarina ili maslaca
  • 150 gr šećera u prahu
  • 150 gr pečenog, mlevenog lešnika

Glazura:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 gr crne čokolade

Priprema:

Razdvojite belanca od žumanaca. Belanca ulupajte u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte zatim jedno po jedno žumance i ulje u mlazu. Na kraju prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve dodajte masi od jaja i izmešajte žicom. Istresite sve u obložen pleh od 26cm i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Da li je korica pečena testirajte čačkalicom, a vreme pečenja je oko 30 minuta.

Ohlađen biskvit presecite na 3 dela. Keks prelijte toplim mlekom i izmešajte. Posebno umutite maslac sa šećerom u prahu pa mu dodajte mešavinu keksa i opet sve umutite. Na kraju, dodajte mleveni lešnik i sve zajedno mešajte.

Slaganje: kora koju poprskamo mlekom pa trećina fila i sve tako 3 puta. Kada se torta malo stegne, taj fil odgore pravi glazuru.

U vrelu slatku pavlaku potopite čokoladu, sačekajte minut, pa izmešajte.

Prelijte na kraju sa istopljenom čokoladom.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: