Uskršnji venčići od kiselog testa
Potrebni sastojci:
750 g brašna
60 g kvasca
210 ml mleka
75 g maslaca
1 jaje
so
75 g šećera
žumance
6 kašika šećera
6 kuvanih uskršnjih jaja
Priprema:
Brašno prosejati u dublju posudu, pa u sredini napraviti udubljenje. U njega staviti razdrobljen kvasac, dodati kašiku mleka i sve pomešati sa malo brašna. Testo prekriti krpom i ostaviti 15 minuta na toplom mestu. Rastopiti maslac u manjoj posudi. Pomešati sa jajetom, soli, šećerom i preostalim mlekom (ostaviti kašiku mleka sa strane). Ovu masu zamesiti sa kvascem. Ostaviti pokriveno još 15 min. Testo izdeliti na 6 delova i oblikovati u lopte. Od njih napraviti duge rolne, pa od svake oblikovati krug sa rupom u sredini ili isplesti pletenicu. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Umutiti žumance sa kašikom mleka, pa premazati venčić. Podmazati pleh i po njemu ih rasporediti. Posuti šećerom po želji. Ostaviti 10 minuta, pa peći u rerni 20 minuta.
Bela čorba s knedlama od sira
Potrebni sastojci:
150 g sira
500 ml mleka
200 g seckane šargarepe
2 seckana krompira
200 ml kisele pavlake
500 ml vode
3 kašike brašna
1 jaje
1 kašika mešavine začina
1 kašičica mirođije
ulje
so
mleveni biber
Priprema:
Ispržiti brašno u tiganju sa zagrejanim uljem. Dodati vodu, mleko, mešavinu začina i mešati žicom za mućenje. Izdrobiti sir viljuškom i dodati jaje i 3 kašike brašna. Pomoću dve kašike uzimati od smese sa sirom, jajima i brašnom, pa formirati knedle. Knedle dodavati u šerpu sa zagrejanim mlekom i vodom. Čorbu začiniti mirođijom i promešati. Posebno skuvati krompir i šargarepu isečene na kockice. Kada knedle isplivaju na površinu, šerpu sa čorbom skloniti sa šporeta i dodati krompir i šargarepu, pa sve promešati. U činiju za serviranje staviti kiselu pavlaku, a potom sipati čorbu. Po želji ukrasiti peršunom.
Teletina sa krompirom u rerni
- 1 kg telećeg šola
- 800 grama krompira
- dve šargarepe
- 2 struka praziluka
- 3 čena belog luka
- 300 ml telećeg bujona
- so, biber, vegeta
- maslac
- Za marinadu:
- 4 kašike Vorčester sosa
- 2 prstohvata majčine dušice
- 2 prstohvata bibera
- 5 kašika crnog vina
- 2 kašike crnog luka u prahu
- 3 kašike maslinovog ulja
- Priprema:
Na očišćeno meso utrljajte sve začine koji su navedeni za marinadu. Ostavite ga da primi ukuse na 1 sat, a zatim ga ispržite sa svih strana u masnoći na kratko. Zatim meso prebacite u nauljeni pleh i prelijte ga bujonom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta. Nakon toga meso izvadite, a u bujon stavite krompir nasečen na krupnije komade i ostalo povrće, koje ste naseckali na sitno. Povrće pospite sa malo začina i meso vratite u pleh. Pecite na 180 stepeni oko 60 minuta ili dok sve namirnice ne budu gotove. Za sve vreme pečenja prelivajte povremeno meso sosom iz pleha, kako ne bi bilo previše suvo. Ako je potrebno, dodajte i malo vode.
Španska salata
Potrebni sastojci:
1 šolja smeđeg pirinča (može i beli)
4 tikvice (naseckane)
2 glavice crnog luka (nasečene)
1 štapić celera (naseckan)
2 sveža paradajza nasečena na kocke
1 šolja zelenih punjenih maslina
4 kašike maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
1 kašičica svežeg bosiljka
¼ kašičice suvog origana
Priprema:
Skuvajte pirinač i ostavite ga da se ohladi. Napravite preliv od tri kašičice ulja, limunovog soka i začinskog bilja. Popržite luk na ostatku ulja i dodajte celer, paradajz i zelene masline kada luk omekša. Ostavite povrće da ohladi, a onda ga pomešajte sa pirinčem i pospite prelivom. Dobro promešajte i poslužite.
Čokoladna torta
Potrebni sastojci za testo:
5 jaja
125 grama šećera
125 grama brašna
50 g kakaoa
Potrebni sastojci za fil:
3 jaja
75 g šećera
150 g margarina
150 g čokolade
1 pomorandža
75 g šećera u prahu
Potrebni sastojci za glazuru:
100 g čokolade
1 kašika ulja
Priprema:
Belanca ulupati sa šećerom, dodati jedno po jedno žumance, a zatim umešati brašno i kakao. Uliti masu u kalup za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta. Gotov patišpanj preseći po širini da bi se dobile tri kore. Mutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari. Kada se zgusne, dodati čokoladu i ostaviti da se ohladi. Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i umešati u ohlađenu smesu od čokolade. Celu pomorandžu staviti u blender, usitniti i dodati u krem. Krem promešati da bi se svi sastojci sjedinili i potom premazati kore. Napraviti glazuru od ulja i čokolade, preliti preko torte i ostaviti da se stegne.