Malo je reči koje obraduju tako veliki broj ljudi kao što je to reč “čokolada”. Nažalost, kakao gubi mnogo svojih dobrih svojstava kad mu se dodaju mleko i rafinisani šećer, kao u komercijalnim čokoladama. Ali, možete sami napraviti mnogo zdravije čokoladne poslastice, npr. puding i brauni…
Industrijske čokolade su slatke, a ako ste ikad probali čokoladu sa 99% kakaoa (kakvih ima u prodaji), verovatno vam baš nije bio privlačan njen gorak ukus. Čak i čokolade sa 85% ili 70% kakaoa, koje su već postale standardne u prodaji, ne privlače toliko mušterije koliko one slađe, komercijalne (sa 40% ili manje kakaoa). Ali, te slađe su i mnogo manje korisne.
Evo kakve zdravstvene dobrobiti donosi kakao, glavni sastojak čokolade:
– poboljšava raspoloženje, tako što podiže nivo serotonina i endorfina (hormoni koji utiču na osećaj dobrog raspoloženja ii sreće)
– doprinosi mršavljenju
– podstiče protok krvi i doprinosi sprečavanju zgrušavanja (koje može dovesti do srčanog ili moždanog udara)
– snižava krvni pritisak
– poboljšava rad mozga (kognitivne funkcije)
– pomaže da se umanji oštećenje ćelija
Dakle, evo kako da napravite dve čokoladne poslastice, kombinovane sa drugim zdravim sastojcima, koje će zadržati gotovo sva ova pozitivna delovanja kakaoa:
Čokoladni brauni
Najbolje kod ovog recepta je što ima veoma malo sastojaka, i već za jedan sat kolač je spreman!
Potrebno je: 1/3 šolje kokosovog ulja, ½ šolje sirovog kakaoa, 6 organskih jaja, 1 šolja kokosovog šećera, ½ kašičice vanile u prahu, ½ šolje kokosovog brašna, kakao komadići (po ukusu).
Priprema
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Na slaboj vatri u tiganju pomešajte kokosovo ulje i kakao komadiće. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. U posebnoj činiji pomešajte jaja, kokosov šećer i vanilu. Dodajte mešavinu kakaoa i kokosovog ulja. Umešajte kokosovo brašno, sve dok testo ne postane glatko. Dodajte kakao komadiće. Pecite u podmazanim okruglim modlama za 30-35 minuta. Ostavite da se ohladi. Možete ga jesti odmah, ili ostaviti u frižider da se ohladi. Ohlađen možete poslužiti posutomrvicama čokolade ili kokosa.
Zdravi puding od čokolade
Ovaj dezert se može umutiti veoma brzo, a zadovoljiće i najveće sladokusce. Pun je minerala i antioksidanasa, i verujte, mnogo je zdraviji slatkiš za vašu decu od bilo kojeg koji možete kupiti u prodavnicama.
Potrebno je: 2 zrela avokada, 2 kašike kokosovog ulja, ½ šolje kakao praha, 2 kašičice ekstrakta vanile, šolja mleka od badema, 1/3 šolje kvalitetnog meda.
Priprema
Naspite u blender sastojke ovim redom: kokosovo ulje, med, vanila, pola šolje mleka, avokado, kakao prah. Miksajte dok ne dobijete glatku masu. Koristite ostatak mleka da dodate kako biste dobili željenu gustinu. Može da se jede odmah!
Ako nameravate da ga držite u frižideru, onda napravite puding malo ređi, jer će se vremenom zgusnuti.
Preuzeto: Zdravahrana.com