Mnoge začinske biljke deluju lekovito, a sve ove biljke možete naći u vašoj kuhinji.
Majčina dušica sadrži sastojke koji razređuju sluz, pa se ova biljka preporučuje u slučajevima kašlja, ili bronhitisa. Majčina dušica deluje i protiv mikroba. Napravite čaj od 1 kašičice suve majčine dušice (ili 1 kašike sveže), prelivene 1 šoljom vrele vode. Ostavite bilje da se natapa u vodi 10 minuta, procedite i popijte po šolju ovog čaja tri puta dnevno.
Kada vam sinusi sledeći put budu zapušeni i bolni, pomešajte 1 šolju domaćeg soka od paradajza, 1 kašičicu iseckanog belog luka, 1/4 kašičice ljute aleve papričice i 1 kašičicu soka od limuna. Zagrejte ovu mešavinu i polako popijte.
Za ublažavanje nadutosti: žvaćite 1/2 kašičice semena komorača, mirođije ili kima.
Mučnina: đumbir je prvi izbor. Napravite čaj od 2 kašičice narendanog svežeg đumbira prelivenog 1 šoljom vrele vode.
Bol u zglobovima: kurkumin iz kurkume ublažava artritične bolove i deluje protivupalno. Ovaj začin možete da stavljate u različita jela, od čorbi, preko sosova, do različitih jela sa povrćem.
Modrice: isecite limun na pola i pulpom pređite preko modrica, jednom na svakih sast vremena. Ponovite tokom nekoliko sati. Izbegavajte posekotine ili ispucalu kožu.
Povišen šećer: cimet može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi. Koristite cimet kao začin u jelima ili napravite čaj od cimeta: prelijte 1/2 kašičice mlevenog cimeta (cimet sipajte u kesicu od muslina) 1 šoljom vrele vode. Ostavite 10 minuta, izvadite kesicu sa cimetom i pijte do tri šolje dnevno.
Piše: Vanja