Želatin je proizvod životinjskog porekla (pravi se od papaka, kostiju, hrskavice i drugih životinjskih ostataka), ali za sve one koji iz bilo kog razloga ne jedu hranu životinjskog porekla, postoje i biljne zamene za želatin.
Ove zamene pažljivo koristite kada njima menjate običan želatin prilikom pripreme namirnica; moguće su greške dok ne ovladate potpuno njihovom primenom.
AGAR AGAR (kanten): tradicionalna zamena za želatin u mnogim receptima. Menja želatin u istim proporcijama: jedna kašika agar agara u prahu = 1 kašika želatina u prahu. U formi pahuljica, agar agar je dva puta, a u zrnastoj formi je tri puta jači od agar agara u prahu. Pažljivo pratite uputstva za korišćenje agar agara. On se ne steže na istoj temperaturi kao želatin. Na primer, agar agar traži ključanje na jakoj vatri, za razliku od krčkanja želatina. U gel se pretvara na sobnoj temperaturi, dok želatin mora da se stavi u frižider. Natopite agar agar 10 minuta u vodi u kojoj ćete ga kuvati, na taj način će se lakše rastvoriti; 2 kašike agar agara u prahu ili 1 kašika u obliku pahuljica rastvorena u 600ml vode potrebna je za formiranje čvrstog želea.
Preuzeto: Zdravahrana.com