Da li se i vi osećate nelagodno kada vam na ručak dolazi prijatelj koji je vegeterijanac?
Sve što vam je potrebno su pravi saveznici, proizvodi koji razumeju i vas i vašeg prijatelja. Te male tajne za uspešan vegeterijanski obrok već sasvim sigurno imate pri ruci. Ovde nastupa dobra, zdrava i ujedno ukusna hrana! Povrće, žitarice i mahunarke obiluju vlaknima, gvožđem, vitaminima i mineralima koji će svima u trenu vratiti energiju.
AJVAR
Ajvar je osvojio svet. Na hlebu, kao meze, prilog ili sastojak dobrog jela. Znamo da ga je dovoljno samo jednom probati da bi se našao kao nezamenljiv dodatak u svakoj kuhinji. Ajvar kao saveznik u kulinarskoj akciji nije samo 100% vegan, već i najbolja opcija koju ste mogli da odaberete. Glavni sastojak ajvara, paprika, pravi je izvor gvožđa i vitamin A i i C. Kada ovome dodate I činjenicu da 100g ajvara ima samo 138 kalorija (oko 7 kalorija po kašičici) i da pritom u sebi ne sadrži gluten, sasvim sigurno ovo glavno jelo može biti opcija za sve vaše goste, iako neki od njih možda nisu vegeterijanci. Verujte nam da nije komplikovano i isprobajte Ćuftice od povrća u sosu sa paradajzom ili pak Aromatični zapečeni mladi krompir, a sve dok čekate ove gurmanske specijalitete uživajte uz bruskete sa bosiljkom i ajvarom.
MALIDŽANO
Malidžano je još jedno od popularnih jela od povrća. Naziv je dobio po grčkoj reči za patlidžan – ”malitzano”. U glavne sastojke se ubrajaju patlidžan i zelena paprika, a najčešće se služi sa domaćim vrućim hlebom i belim sirom. Ipak, ne morate ga koristiti samo kao namaz na kriški hleba, jer ovaj umak može biti savršen uz meze dok gledate omiljenu seriju ili film, a jako uspešno će i “začiniti” neka glavna jela. Njime upotpunite rižoto sa povrćem ili grilovani plavi patlidžan sa malidžanom.
LJUTENICA
Ljutenica je, uz već pomenuti ajvar, nezaobilazan deo zimnice ali i pravih pikantnih gurmanskih specijaliteta. Ako ste naklonjeni malo pikantnijim ukusima, ljutenica će učiniti da zavolite i vegeterijanske specijalitete. Za njenu pripremu se, pored paprika, koristi paradajz i ljute papričice. Paradajz koji je inače bogat i vitaminom C, u procesu pripreme ljutenice, oslobađa likopen i postaje pravi antioksidant. Isprobajte i vi ukusni guacamole koji je spreman za tili čas.
HUMUS
Ovaj namaz napravljen od leblebija dolazi do naših recepata sa Bliskog Istoka, a njegova popularnost i u ostalim delovima sveta dolazi, ne samo iz predivnog ukusa, već i iz jako velike hranljive vrednosti. U humusu se uživa često uz neku vrstu toplih lepinja, tortilji, pita… Ovaj namaz sadrži i veliku količinu omega tri masnih kiselina koje će pozitivno uticati na vašu inteligenciju, pa nemojte zaboraviti da se poslužite ovim proizvodom ukoliko vas čeka naporan dan.
TOFU
Tofu je pravna sirna poslastica vegeterijanaca. Ovaj sir od sojinog mleka je izuzetno zdrav, ali i omiljen i u ishrani ljudi koji se bave sportom ili samo redovno vežbaju jer je protein iz ovog sira jako dobar za stvaranje i oblikovanje mišićne mase. U vegetarijanskoj, ali i veganskoj ishrani on predstavlja vrlo važan izvor belančevina. Tofu sir se jako dobro uklapa uz bareno povrće, pečeni hleb i različite vrste peciva.