(VIDEO – FOTO) U Somboru simpozijum „Nemačka nacionalna manjina i Evropa“

Simpozijum pod nazivom „Nemačka nacionalna manjina i Evropa“, održava se u Somboru naredna dva dana, tačnije od 22. do 24. maja.

U Svečanoj sali Skupštine grada Sombora, danas je održano i zvanično otvaranje ovog simpozijuma, a nakon samog otvaranja nastavljen je dijalog na temu položaja nacionalnih manjina i zaštite evropskih vrednosti danas, u multinacionalnim sredinama i aktuelnim društveno-političkim odnosima.

Kako je istakla gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, Sombor je od svog nastanka jedna velika multinacionalna sredina na koju je svaki Somborac ponosan.

„Sombor je sedište Nacionalne zajednice Nemaca u Srbiji. Ovo je jedna izuzetno važna činjenica na koju smo ponosni, obzirom da grad Sombor od svog nastanka jeste jedna multinacionalna sredina u kojoj i danas živi preko dvadeset različitih nacionalnih zajednica. Nadam se da naši sugrađani prepoznaju brojne pomake kada su u pitanju prava nacionalnih zajednica na teritoriji našeg grada. Kao lokalna samouprava afirmisali smo, pored zaštite kulture i kulturnog nasleđa, i zaštitu jezika, pisma, književnosti, tradicije i običaja nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji našeg grada“, rekla je gradonačelnica i istakla, kao primer dobre prakse,  saradnju lokalne samouprave i udruženja Nemaca „Sv. Gerhard“ iz Sombora.

Koliko je pitanje položaja nacionalnih manjina u Srbiji važno za našu državu, potvrdilo je i prisustvo generalnog sekretara predsednika Republike, Nikole Selakovića i predsednika Skupštine APV Ištvana Pastora.

„Spoljna politika Republike Srbije kada su u pitanju odnosi sa drugim državama, ali i unutrašnja politika, odnos centralne države, pokrajine, ali i svake lokalne samouprave kada su u pitanju odnosi većinskog naroda sa manjinskim zajednicama, za cilj upravo ima da tražimo ono što je zajedničko, da svoje posebnosti, identitetske i kulturne različitosti čuvamo, ali i da unapređujemo ono što su zajedničke veze i spone radi svetlije i bolje budućnosti u kojoj treba da žive naša deca“, izjavio je generalni sekretar predsednika Republike, Nikola Selaković.

Po rečima zastupnika „Konrad Adenauer“ fondacije u Srbiji, Norberta Bekman Dirkesa, Nemačka nacionalna zajednica je na važnom mestu u okviru nacionalnih manjina u Srbiji što ga čini izuzetno srećnim.

“Nemačka nacionalna manjina je na veoma važnom mestu u Srbiji i to nas sve svakako čini veoma srećnim, a posebno mi je drago što se ovaj simpozijum organizuje baš ovde u Somboru. Ovaj simpozijum je veoma važan u sklopu opštih dešavanja u domenu nacionalnioh manjina u Srbiji“,  naglasio je Dirkes.

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor rekao je da su za opstanak nacionalnih manjina od brojki značajniji institucionalni okvir i energija koja postoji u nacionalnoj zajednici, te da je Republika Srbija u proteklim godinama učinila izuzetno značajne korake u stvaranju pravne regulative i institucionalnog ambijenta da manjinske nacionalne zajednice mogu očuvati svoj identitet.

 

Be the first to comment

Leave a Reply