(VIDEO) Od ponedeljka kreće izmuljavanje Begejca od Crvenke do Kule

U toku su radovi na uklanjanju vegetacije kod pontonskog mosta u Kuli, kako bi što pre počeli radovi na  čišćenju Begejca. Do sada je vegetacija očišćena od Crvenke do Kule. U tom uzvodnom delu pripremljene su kasete za deponovanje mulja, i nabavljena je folija za oblaganje dela kasete da bi se obezbedila vodonepropusnost.

Od ponedeljka se na ovoj deonici vodotoka kreće sa izmuljavanjem i iznošenjem otpada, koji nije opasan. Ukupno će biti izneseno oko 17 hiljada kubika mulja, koji će biti transportovan van zone naselja, a potom  deponovan u već pripremljene kasete.

Nakon izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže u Kuli i Crvenki, čime je sprečeno odlivanje fekalnih voda u ovaj kanal, ovo je prirodan sled aktivnosti na rešavanju ovog ekološkog problema.

Na uređenju vodotoka „Begejca“ angažovana je kompletna mehanizacija, da bi se posledice višegodišnjeg upuštanja industrijskih voda i fekalne kanalizacije u potpunosti eliminisale.

Radove izvodi vodoprivredno preduzeće „Bačka“ iz Vrbasa,  a sredstva u vrednosti od 35 miliona dinara  obezbedilo je JVP „Vode Vojvodine“ .

Predviđeno je da se sledeće godine uradi i  preostala deonica od  PU „Bambi“ , pa sve nizvodno do Vrbasa.

Plan je da se ovaj prostor u narednom periodu ozeleni i pošumi. 

Izvor: kula.rs

Be the first to comment

Leave a Reply