(VIDEO) U Somboru održana Javna rasprava o programskim sadržajima RTS-a

U organizaciji Programskog saveta RTS, u Somboru je danas održana Javna rasprava na temu Jezika i pisma na Javnom medijskom servisu Radio-televizija Srbije i programskog sadržaja RTS-a. Kako je istakla gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović, “dolazak najvećeg i najkvalitetnijeg medijskog servisa u Srbiji, RTS-a, za Sombor ima višestruki značaj. S obzirom na to da je naš grad prepoznat kao jedna multikulturalna i višejezička sredina, dobili smo priliku da i mi kažemo nešto što je vezano za upotrebu jezika, a da pri tom možemo da sugerišemo sve ono što je važno za programske sadržaje na RTS-u.”

Prema rečima prof. dr Milivoja Pavlovića, predsednika Programskog saveta RTS-a, postoje jasni i čvrsti kriterijumi jezičke politike, kako na programima Radio Beograda, tako i na RTS-u. “Samim tim javni servis je sedište dobrog govora i jezika, ne samo srpskog naroda, već jezika i pisamа svih nacionalnih zajednica”.

Izlaganja na temu jezika i pisma na javnom medijskom servisu, imali su i Mirjana Blažić, pomoćnica gl. i odg. urednika Prvog programa Radio Beograda, Jelena Dubajić Pantić, lektorka, kao i Toni Bedalov, dopisnik RTS-a iz Subotice.

Cilj rasprave je da, imajući na umu pre svega komunikacionu funkciju govora i pisma u našoj multikulturnoj i višejezičnoj zajednici, afirmiše načela jezičke politike javnog medijskog servisa, te da analizira domete njenog praktičnog ostvarivanja i ukaže na puteve i sredstva kojima se ona može očuvati i dodatno unaprediti.

Izveštaj sa zaključcima sa ove javne tribine, Programski savet RTS-a dostaviće za nekoliko dana.

Be the first to comment

Leave a Reply