Skoro da ne postoji osoba koja ne voli da, makar povremeno, pojede neku brzu hranu, a da ne pričamo o tome da mnogi, maltene, žive na njoj, odnosno, da je konzumiraju svakodnevno.
Međutim, ono čega bi svako od nas trebalo da bude svestan, jeste činjenica da, brza hrana dolazi s velikom količinom negativnih nuspojava.
Brza hrana je ukusna i prilično pristupačna, ali potencijalno može da izazove prilično loše posledice po zdravlje, pogotovo ukoliko se redovno konzumira.
Pored povišenog šećera u krvi, kao i povišenog krvnog pritiska, brza hrana, takođe, može da doprinese i prejedanju – kratkoročno gledano. Sa druge strane, česta konzumacija brze hrane, može da dovede do povećanog rizika od gojaznosti, bolesti srca i dijabetesa tipa 2.
Najnovije istraživanje
A sada, zahvaljujući najnovijem istraživanju, znamo da ova vrsta hrane takođe može da dovede do masne jetri.
Novo proučavanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Clinical Gastroenterology and Hepatology”, otkrila je vezu između brze hrane i masne jetre, naročito kod onih ljudi koji su gojazni ili dijabetičari. Naime, kod ljudi sa viškom kilograma, ili dijabetesom, nivo masti u jetri značajno se povećao ako je petina njihove dnevne prehrane sadržavala brzu hranu.
Nakupljanje masti
Za one bez ovih stanja, ista količina dnevne brze hrane takođe je povećala masnoću u jetri, samo ne toliko drastično, donosi “Eat This”.
Drugim rečima, kod ljudi kojima brza hrana obuhvata oko 20 posto dnevne ishrane, to može da dovede do umerenog do ozbiljnog nakupljanja masti u jetri. Ovo otkriće je presudno jer je, prema mišljenju glavne autorke studije, Ani Kardašian, ovo jedna od prvih studija koja specifično povezuje brzu hranu s bolešću masne jetre.