fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Više kakaoa, više koristi

Većini nisu potrebni posebni razlozi da bi jeli čokoladu. Ipak, uvek je lepo znati da ima i dobrih zdravstvenih razloga koji podržavaju to uživanje. Međutim, treba da znamo koje vrste čokolade imaju, a koje nemaju zdravstvenu vrednost.

Što je veći procenat kakoa u nekoj čokoladi, to bolje, jer kakao je prva na listi svih namirnica po nivou antioksidanata. Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede i tabeli objavljenoj u Časopisu Američkog udruženja za hemiju, prženi kakao prah (koji uobičajeno možemo da nađemo i od kojeg se prave čokolade) po količini antioksidanasa nadmašuje sve – organske gođi bobice, asai beri, šljive, grožđe i borovnice. A sirovi kakao ima čak još oko 5 puta više antioksidanata od prženog kakao praha!
Istraživači su utvrdili i da kakao (kakao prah, bez šećera) pomaže u prevenciji dijabetesa. Brojna istraživanja potvrdila su da crna čokolada godi zdravlju srca i krvnih sudova. 

Izvor važnih minerala
Kakao je jedan od najbogatijih izvora magnezijuma. Magnezijum je izuzetno bitan mineral, uglavnom deficitaran u zapadnoj ishrani, koji učestvuje u više od 300 metaboličkih procesa u telu. 
Dalje, kakao je bogat kalcijumom, gvožđem, cinkom, bakrom, kalijumom i manganom. 
Posebno je bogat sumporom, koji pomaže izgradnju tkiva i štiti jetru.
Kako sadrži mononezasićenu oleinsku kiselinu, sličnu onoj u hladno ceđenom maslinovom ulju.
Kakao sadrži veoma malo kofeina – oni koji ga zbog toga optužuju, zaista preteruju. Istina je da je teobromin, kojim je kakao bogat, stimulans centralnog nervnog sistema, ali je daleko blaži od kofeina. Međutim, teobromin ima neka zanimljiva korisna dejstva.

Kakao protiv kašlja
Osim što teobromin ima anbakterijska svojstva, pokazalo se i da teobromin deluje efikasnije protiv kašlja nego lekovi koji se rutinski prepisuju. 

Jedno englesko proučavanje iz 2012. obavljeno na 330 pacijenata u 13 bolnica koristilo je teobronim, ekstrahovan iz kakaoa, da stabilizuje hronični kašalj. Korišćeno je oko 1000 mg teobromina dvaput dnevno, tokom dve nedelje. U 33. grama crne čokolade (70% i više kakaoa) ima oko 450 mg teobromina. (Dakle, treba pojesti malo više od 2/3 table crne čokolade da bi se dobila ta količina teobromina.)
Na nesreću, nakon prestanka uzimanja teobromina, kod većine pacijenata su se simptomi kašlja vratili. Međutim, jedno drugo proučavanje u Londonu je utvrdilo da je teobromin ipak delovao efikasnije protiv kašlja nego kodein, koji se obično prepisuje za hronični kašalj. 

Birajte zdrave čokolade
Nažalost, većina ljubitelja čokolade naginje vrstama koje su manje korisne po zdravlje i koje nose određene rizike – to su jeftine mlečne čokolade, veoma zašećerene, koje se prodaju u širokoj prodaji. Međutim, najkorisnija po zdravlje je crna, minimalno zaslađena organska čokolada. Dakle, zdrava čokolada mora da ima minimum 70% kakaoa, bez veštačkih ukusa i fila. Još je bolje ako je to organska, sirova (termički neobrađena) čokolada.

NAPOMENA: 
Da bi se dobile zdravstvene dobrobiti, nije nužno da pojedete celu tablu čokolade:) korisna preventivna dejstva kakaoa dobićete već ako konzumirate 3-4 kocke crne čokolade dnevno.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: