Više od 600 karatista mlađih kategorija na Prvenstvu Srbije demonstriralo vrednosti karatea

U subotu, 31. marta i nedelju, 1. aprila, Sombor je bio domaćin prvenstva Srbije u karateu za poletarce, pionire i nade u katama i za pionire i nade u borbama. U Somboru je obeležen i jubilej –  50 godina karatea u Vojvodini.

Prvenstvo je otvorila gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je istakla da je državno prvenstvo od velikog značaja za naš grad, doprinosi afirmaciji sporta i grada, ali  doprinosi i razvoju pravih vrednosti kod dece.

Gradonačelnica je na proslavi 50 godina karatea u Vojvodini,  pozdravila  osnivače ovog sporta u Somboru i Vojvodini, i zahvalila se Karate savezu Vojvodine što je Sombor domaćin prvenstva  Srbije i proslave  jubileja.

„Sigurna sam da su proslavi jubileja doprineli i somborski karate klubovi i zadovoljstvo je videti više od 600 mladih takmičara. Smatram da je od izuzetnog značaja da se deca od najranijeg doba uključe u sport, to doprinosi kako sportu, tako i i razvoju dece, njihovog karaktera, njihove psihologije. Tim pre, što karate afirmiše ono najvrednije u čoveku“, obratila se prisutnima gradonačelnica Dušanka Golubović.

Prisutnima se obratio i pomoćnik ministra za sport i omladinu Darko Udovičić, koji je istakao da proslava ovako velikog jubileja nije mala stvar, ali i da su za to najzaslužniji upravo karatisti.

„Ministarstvo sporta prepoznaje karate kao olimpijski sport i Vlada i Ministarstvo će pomagati da se razvija još više i svi generalno zajedno idemo pravim koracima. Siguran sam da ćemo se radovati na Olimpijskim igrama i da će oni koji se bave ovim sportom ostvariti velike uspehe u budućnosti“, rekao je Udovičić.

Predsednik Karate saveza Vojvodine Strahinja Tepavčević je naveo da se u Srbiji karateom danas bavi više od 800 klubova, sa oko 40.000 dece i omladine.

Predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub  Piper je naveo da je značajno da će neko od mališana koji se takmiče na prvenstvu u Somboru „ući u program pripreme za olimpijadu mladih u karate sportu.

„Karate je dugo sanjao o Olimpijskim igrama i posle 50 i više godina taj san je postao java i sve je sada usmereno ka Olimpijskim igrama“, istakao je Piper.

Na svečanosti povodom proslave 50 godina karatea u Vojvodini obratila se i Antonija Nađ Kosanović, član Gradskog veća  grada Sombora za sport i omladinu.

Proslavi su prisustvovali čelnici Sportskog saveza Vojvodine, Sportskog saveza Srbije i drugi zaslužni sportisti i poslenici ovog sporta.

Izvor: sombor.rs

Be the first to comment

Leave a Reply