Višnje bi trebalo konzumirati i van njihove sezone. One su potpuno bezbedne za konzumiranje u neograničenim količinama čak i za dijabetičare. Takođe, lekovita svojstav višanja su na visokom nivou.
Evo nekih činjenica o višnjama za koje, možda, niste znali.
Višnje su dobar izvor beta-karotena. One sadrže oko 19 puta više beta-karotena od borovnice. Provitamin deluje kao antioksidans, povoljno utiče na kožu i oči, podstiče imunitet, pruža zaštitu od UV zračenja i kancerogenih materija. Višnje su odlične za očuvanje zdravlja mozga. Posebno su dobre za pamćenje. One mogu da smanje bolove sportskih povreda nakon napornih treninga, simptome gihta i artritisa. Sok od višnje smanjuje nivo mokraćne kiseline. Višnja sadrži biljni pigment antocijanin koji je prirodni antioksidans i koristan je u prevenciji srčenih bolesti, kancera i anemije. Melatonin u višnjama dovodi do usporavanja procesa starenja, reguliše srčani ritam i prirodni ciklus sna. Naučno je dokazano da osobe koje piju dve čase soka od višnje na dan su zdravije i imaju duži san tokom noći. A tokom dana nemaju potrebu za spavanjem. One sadrže vitamine C i E, kalijum, gvožđe i magnezijum. Zbog visokog nivoa vlakana, višnje su dobre za organe za varenje.
Piše: Mirjana Đerić