„Deca sa veoma visokim nivoom holesterola postaju odrasli ljudi sa visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, a još više su u riziku od infarkta miokarda ili moždanog udara u dobi od 20-30 godina“, skreće pažnju profesor dr Marius Vintila, načelnik Klinike za kardiologiju iz Urgentne kliničke bolnice „Sv. Pantelimon“ iz Bukurešta.
I u pogledu nivoa holesterola genetski faktor je veoma važan. „Kod dece koja imaju roditelje sa hiperholesterolemijom, ateroskleroza može da počne već sa šest godina“, rekao je i prof. Vintila, za portal Click Sanatate.
Ako i u ovom uzrastu vrednosti ukupnog holesterola daleko prelaze 150 mg/dl (normalne vrednosti), potrebno je da se po preporuci lekara uzme u obzir i terapija.
U slučaju dece sa visokim nivoom holesterola, preporučuje se ishrana sa malo masti i bogatom antioksidantnom hranom i celim žitaricama.
Evo nekoliko „zlatnih“ saveta:
konzumirajte mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti
koristite biljna ulja ili meke margarine sa niskim sadržajem zasićenih masti
jesti jela na bazi ribe i povrća, umesto masnih mesa
izbegavanje kobasica i mesnih prerađevina
ograničiti potrošnju jaja na 2-3 nedeljno
jesti integralne žitarice i puno voća i povrća
Jedite orahe i semenke
Dodajte stanole biljnog porekla u svoju svakodnevnu ishranu. Stanoli su prirodna jedinjenja koja se nalaze u biljnim uljima, orašastim plodovima i semenkama koja mogu da utiču na smanjenje količinu holesterola koji ulazi u krvotok.
5-10 g vlakana dnevno
Dobro je konzumirati između 5-10 g vlakana dnevno. Rastvorljiva vlakna se nalaze u voću, povrću, zobi i pasulju. Oni pomažu da se holesterol uhvati u digestivnom traktu tako da on prolazi kroz telo, a ne da ulazi u krvotok. Zato je dobro jesti žitarice za doručak i voće između obroka.
Riba smanjuje napetost
Riba može da utiče na smanjenje nivo holesterola u krvi zbog sadržaja omega 3 masnih kiselina. Pomaže srcu tako što snižava krvni pritisak i rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Preporučuju se najmanje dve porcije ribe dnevno.