Search
Close this search box.

Vitamin D

Ranije se smatralo da je vitamin D uglavnom važan za zdravlje kostiju, što nije sporno, ali novija istraživanja otkrivaju da je povezan sa mnoštvom metaboličkih procesa u organizmu i da mnogo značajnije utiče na zdravlje nego što se mislilo. Dakle, novija istraživanja ukazuju sledeće: prvo, vitamin D značajno utiče na imunitet i može da pomogne da se smanji učestalost obolevanja od prehlada i gripa. Dalje, vitamin D smanjuje rizik od autoimunih oboljenja kao što je multipla skleroza, dijabetesa tip 2, Kronove bolesti. Druga istraživanja su, opet, pokazala da je manjak vitamina D povezan sa većim rizikom od povišenog krvnog pritiska i srčanog napada, kao i depresijom i Alchajmerovom bolešću.

download (1)
Za razliku od većine drugih vitamina, vitamin D je veoma teško uneti ishranom. Osim ribljeg ulja (koje većini nije baš omiljeno), jedini značajan prehrambeni izvor vitamina D su pečurke; međutim, da bi ga proizvele dovoljno, neophodno je izložiti ih nakratko suncu, ili ultravioletnom zračenju (UV lampi). Tako tretirane pečurke postaju veoma značajan izvor vitamina D2, D3 pa čak i D4.
Takođe, kad računate koliko bi vam vitamina D trebalo, treba da imate u vidu da se samo 60% količine koju unesete hranom može iskoristiti u organizmu – ostatak se uglavnom izbacuje.
I naravno, tu su i suplementi vitemina D, koje ne treba izbegavati, pogotovo ne zimi, kada je vreme posebno tmurno i kada je sigurno da gotovo svi imamo manjak ovog suštinski važnog vitamina.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: