Vitamin K2

Vitamin K2 neophodan je za razvoj i gustinu kostiju, kao i da se spreči kalcifikacija arterija, održi zdravlje prostate, uspori starenje i održi zdravlje mozga.

Najvažniji uticaj vitamina K2, iako ima mnogo važnih povoljnih uticaja, jeste njegova dobrobit za kardiovaskularno zdravlje. Tek nedavno su naučnici počeli da uviđaju šta stvarno dovodi do zapušenja arterija, to nisu masti, već kalcijum. Razlog je što kalcijum, vitamin K2 i vitamin D3 deluju kao složena celina, ili ne deluju kako treba. Vitamin K2 bi trebalo da raspoređuje kalcijum tamo gde pripada, u kosti i zube. Međutim, ako postoji manjak vitamina K2, kalcijum se brzo prebacuje u zone u kojima ne bi trebalo da ga bude, u arterije, tkiva i bubrege. Iz tog razloga vitamin K2 doprinosi i sprečavanju i lečenju kamena u bubregu, kao i sprečavanju kalcifikacije arterija i drugih kardiovaskularnih problema koje to izaziva. 

U zajednici sa vitaminom D3 i kalcijumom, K2 je element koji “gura” kalcijum u zube i kosti. Zapravo, taj vitamin je toliko važan da se na njega gleda i kao potencijalnu prevenciju i tretman osteoporoze. 

Trenutno je u toku niz proučavanja o tome kako vitamin K2 štiti mozak od Alchajmerove bolesti. Naučnici su već utvrdili da osobe kojima je dijagnostikovana Alchajmerova bolest uvek imaju značajan manjak vitamina K2. Odatle pouzdano znamo da je vitamin K2 suštinski za prevenciju Alchajmerove bolesti. 

Pošto je K2 dobar za čišćenje arterija, on je dobar i u prevenciji proširenih vena. Neka istraživanja su pokazala da K2 ne samo da doprinosi prevenciji proširenih vena, nego i njihovom lečenju. Osim ovog, na postoji nikakav poznati lek za proširene vene 

Namirnice najbogatije vitaminom K2 su:

  • Organski mlečni proizvodi (puter, mleko);
  • Jaja;
  • Fermentisane namirnice(nato);
  • Neki tvrdi sirevi(brijer i gauda);

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply