Počela je sezona mladog luka i zato treba da iskoristite priliku i jedite ga baš svaki dan.
Mladi luk je jedan od sigurnih znakova proleća i činjenica je da ga mnogi od nas vole.
Mladi luk je nutritivna riznica jer je bogat vitaminima i mineralima, te je odličan u zaštiti zdravlja.
Ima antibakterijska svojstva i štiti od upala, pomaže kod prehlade, a dobar je i za poboljšanje probave. On je idealno prolećno povrće i sadrži vitamine A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma.
Zeleni deo mladog luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze sastojci koji su blagotvorni za naše zdravlje.
Takođe deluje protiv stresa, gljivica i umora.
Od davnina se mladi luk koristio kao lekovito sredstvo, a svojim delovanjem na zdravlje definitivno zaslužuje veću pažnju.
Jača kosti – vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko dva posto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.
Snižava holesterol – mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. Njegov zeleni deo veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu. Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa.
Dobar je diuretik – pomaže bolje izlučivanje tečnosti, što doprinosi boljem radu bubrega, ali i smanjenju celulita
Za lepšu kožu – pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je važan za lepu,zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama. Tako, smanjuje pojavu crvenila i suve kože.
Zašto je dobro jesti mladi luk svaki dan?
Štiti srce – pun je antioksidansa koji štite telo od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk održava krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
Dobar je za vid – štiti od upala i smanjuje rizik od očnih oboljenja. Sadrži dosta vitamina A koji je neohodan za dobar vid. Samo jedan luk sadrži oko tri posto dnevnih potreba za vitaminom A.
Smanjuje rizik od kancera – odavno je poznato da mladi luk doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka. Jedno italijansko istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je značajno smanjenje rizika od raka kod osoba čija se ishrana bazirala na većim količinama luka.
Kako mladi luk moće da vam pomogne kog upale grla i začepljenog nosa, ali i kod otečenih nogu?
1. Upala grla
Izrežite struk zelenog dela na komadiće, dodajte mu malo narendanog đumbira i soli, pa sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrejte. Potom, umotajte u još jednu krpu i stavite na upaljeno područje dok je toplo.
2. Začepljen nos
Zgnječite malo zelenog dela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate ili dve vatice. Ove obloge stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i otpušiti disajne kanale.
3. Natečene noge
Struk mladog luka kuvajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smesa ne pretvori u pastu. Tom pastom namažite natečene delove nogu.
Preuzeto: 24sedam
Foto: Pixabay