fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Voće bezbedno za dijabetičare

Iako je poznato da voće značajno doprinosi opštem zdravlju, ne utiče svo voće podjednako na nivo šećera u krvi. Evo šta je korisno znati.

Istraživanje koje je obavljeno u Singapuru na preko 45.000 ispitanika utvrdilo je da određene vrste voća smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tip 2, dok neke vrste taj rizik povećavaju, nezavisno od ostalih faktora. Učesnici od 45 do 74 godine koji nisu imali ni dijabetes, ni srčana oboljenja ni rak na početku ovog ispitivanja (1993) popunili su upitnik koji se tiče njihove konzumacije voća. Potom je u periodu praćenja, koji je trajao 13 godina utvrđeno da je preko 5000 učesnika obolelo od dijabetesa tip 2. Na osnovu poznate konzumacije voća, utvrđeno je da je konzumacija visokoglikemijskog voća, kao što su npr. banane, povećao rizik od dijabetesa tip 2 kod muškaraca. Nasuprot ovome, konzumacija niskoglikemijskog voća, kao što su jabuke, smanjila je taj rizik kod žena.
Zaključak istraživača je bio da je uticaj konzumacije voća na rizik od dijabetesa različit za razne vrste voća, zavisno od glikemijskog indeksa, ali i fitohemikalije koje to voće sadrži.

Voće koje se ne preporučuje dijabetičarima
Banane. Glikemijski indeks (GI) banana je 51, ali varira u zavisnosti koliko su zrele. Prezrele banane sadrže dosta šećera, što ih svrstava u visokoglikemijske namirnice.
Ananas. Ima GI 66, što ga dovodi na sam vrh liste voća po visini glikemijskog indeksa. Takođe, svež ananas je bolji zato što je konzervisani ananas potopljen u zašećereni sirup.
Lubenice. Spadaju u visokoglikemijsko voće, pošto im je GI čak 72.

Voće koje mogu konzumirati dijabetičari 
Bobičavo voće, kao borovnice i jagode, bogato je antioksidansima, vitaminima i vlaknima, a uz to je i niskoglikemijsko, pa je pogodno za dijabetičare. 
Višnje su niskoglikemijsko voće, koje ima posebno jak antiinlamatorni efekat. Takođe sadrže obilje antioksidanasa, što pomaže u prevenciji srčanih oboljenja, raka i drugih bolesti. 
Breskve su bogate vitaminom A, C, kalijumom i biljnim vlaknima, a po glikemijskom indeksu pogodne za dijabetičare. 
Kajsije daju više od 50% dnevnih potreba vitamina A i odličan su izvor biljnih vlakana.
Citrusi, kao što je pomorandža, takođe su niskoglikemijski. Sadrže folate i kalijum, što može da doprinese normalizaciji krvnog pritiska.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: