Aspirin uzimamo kad imamo temperaturu, kad nas boli glava ili zub, kad nam seva u kostima. Ispitivanja ukazuju da aspirin može da smanji rizik od srčanog i moždanog udara, od Alchajmerove bolesti, kao i od raka debelog creva, dojke i jajnika… Neka od najnovijih istraživanja pokazala su da se to može postići i redovnom konzumacijom voća i povrća, koje sadrži acetil-salicilnu kiselinu.
Ukoliko niste znali, Bajerov aspirin je proizveden krajem 19. veka – ekstrakcijom sastojaka vrbove kore. Nemački hemičari su samo pošli već utabanim putem, jer je još Hipokrat preporučivao vrbovu koru istucanu u prah kao lek protiv groznice i temperature. Po sastavu je aspirin acetil-salicilna kiselina, a najnovija istraživanja su ukazala na to da salicilati, u koje i ona spada, predstavljaju neophodni sastojak ishrane. Ishranom se u ranijim periodima unosilo mnogo više salicilata, jer se konzumiralo mnogo više voća i povrća. Svo voće i povrće sadrži salicilate, a pogotovo ih ima puno ako je biljno tkivo malo nagnječeno; ono tada samo proizvodi salicilate kao mehanizam samoodbrane, jer ova jedinjenja podstiču samouništenje obolelih ili oštećenih ćelija. Danas je naučno utvrđena činjenica da ljudi koji konzumiraju više voća i povrća manje obolevaju od srčanih oboljenja i raka, upravo onih problema za koje je klinički pokazano da nas aspirin štiti od njih.
Vitamin S
Mada definicija vitamina nije u potpunosti usaglašena, može se reći da acetil-salicilna kiselina ispunjava minimum uslova da se može, makar i hipotetički, proglasiti vitaminom. Kao i slučaju većine vitamina, ovaj sastojak se ne sintetiše u ljudskom organizmu i mora se unositi spolja. Kao i u slučaju većine vitamina, manjak salicilata u organizmu na duže staze izlaže nas povećanom riziku od poremećaja kao što su zapaljivi procesi vezivnog tkiva, srčana oboljenja, moždani udar, Alchajmerova bolest – upravo onih za koje smo naveli da aspirin povoljno deluje na njih. A glavni razlog koji dovodi do toga da većini ljudi nedostaju salicilati jeste preovlađujući način ishrane na Zapadu. Naravno da onda na većinu ljudi povoljno deluje uzimanje aspirina – slično kao kad uzimamo vitaminske pilule. Jedno istraživanje na budističkim monasima, koji su vegetarijanci, pokazalo je da su oni imali veće nivoe salicilata u krvi od kontrolne grupe, koja se hranila na uobičajen način (zaključak istraživanja Dumfries and Galloway Royal Infirmary, saopšten u časopisu New Scientist). Nivoi salicilata u njihovoj krvi bili su slični kao kod ljudi koji svakodnevno uzimaju male doze aspirina.
Izaberite sami
Bilo kako bilo, zaključak je nedvosmislen: unošenje dovoljne doze salicilata pruža nam veće šanse da duže poživimo u dobrom zdravlju. Na vama je da odlučite da li više volite jedan aspirin dnevno, ili – 5 porcija voća i povrća (organski gajenog, po mogućstvu), što svesrdno preporučuje SZO. Treba da imate u vidu i sledeću činjenicu. Iako je aspirin lek koji se dobija u slobodnoj prodaji, on ipak nije bezazlen, jer dugotrajna konzumacija može da izazove gastrointestinalna krvarenja, od kojih u Americi umire godišnje oko 20.000 ljudi, a uzrok su hospitalizacije za oko 100.000 pacijenata.
Naravno, da biste doneli ispravnu odluku, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom.
Probajte i prirodnim metodom
I u slučaju nekih drugih zdravstvenih problema, čak i ako već koristimo lekove, korekcije ishrane mogu biti od velike pomoći. Evo nekoliko primera.
Hipertenzija – osim smanjenja količine kalorija, masti i soli i obavezne fizičke aktivnosti, pomoći će celer, koji ima snažno antihipertenzivno dejstvo, kao i beli luk.
Povišen holesterol – probajte sa hladno ceđenim maslinovim uljem umesto životinjskih masnoća ili rafinisanog suncokretovog ulja i dodajte u ishranu ovsene mekinje
Povišen nivo šećera u krvi – koristite često cimet, jer pomaže da se ublaži ovaj problem
Reumatski problemi – probajte sa đumbirom, iskustvo pokazuje da deluje blagotvorno
Prehlada i grip – ako osećate da vas hvata prehlada, probajte odmah sa ehinaceom i belim lukom. Imaju dokazano antivirusno dejstvo….
Gojaznost – pokušajte da uz neki od obroka dodate 2 kašike ovsenih mekinja, pomažu mršavljenju.
Preuzeto: Zdravahrana.com