Sastojci:
- 250 g brusnica
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- 100 ml vode
- 160 g šećera + 2 kašike
- 1 kašika limunovog soka
- 350 ml slatke pavlake
- 3 kašike šećera u prahu
- 250 g grčkog jogurta
- gotove kore za tortu (svetle)
Za dekoraciju:
- 300 g krem sira
- 30 g šećera u prahu
- 75 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpi pomešajte brusnice (190 g), šećer (2 kašike) i skrob. Kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se ne zgusne. Pomešajte vodu i šećer (100 g), pa kuvajte dok se šećer ne istopi, nekih 3-4 minuta. Zatim dodajte brusnice (60 g) i ostavite da deluje nekih minut. Procedite sirup, a brusnice uvaljajte u šećer (60 g). Izvadite ih na ubrus i ostavite sa strane. U sirup dodajte limunov sok. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte grčki jogurt i dobro sjedinite mikserom.
Ređanje torte:
Koru premažite sirupom, pa sipajte brusnice, a preko premažite fil. Stavite drugu koru, premažite sirupom, poređajte brusnice, pa nafilujte. Stavite treću koru i ponovite postupak samo tada premažite i celu tortu filom. Stavite obruč oko nje i stavite je u frižider na 2-3 sata. Umutite krem sir, šećer u prahu i slatku pavlaku, pa premažite celu tortu i ukrasite dobijenim kremom, a na vrh stavite one brusnice što ste uvaljali u šećer.
Prijatno!