Vodič za lečenje kašlja biljnim sirupima

Zašto dete kašlje?

Kašalj je odbrambena reakcija (najčešće nevoljni refleks) koji bi trebalo da pomogne da se izborimo sa uzročnicima infekcije, zapravo da ih eliminišemo (izbacimo) iz disajnih organa.

Nadražaj nekog dela disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je zaista snažan, tako da izbačene „kapljice“ iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/h!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergijaReđe se dešava da druge vrste zapaljenja ili strano telo bude uzrok kašlja, ali to nije predmet ove priče. Kao što smo već napomenuli – infekcije su nesumnjivo prvi uzrok kašlja kod dece u hladnim danima.

Koje vrste kašlja postoje?

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je zgodna za razumevanje problema, iako ima i mešovitih formi kašlja.

  • Suvi kašalj

Nastaje zbog direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više (virus gripa je tu šampion), neki manje, ali je rezultat njihovog rada ranjena sluzokoža koja iznutra oblaže disajne organe. Zato su krajevi nervnih završetaka koji prenose nadražaj (receptori za kašalj) ogoljeni pa dete kašlje u napadima.

Drugi razlog nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa  u grlo i dušnik. Tamo se sekret „zalepi“ a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, a zapravo nema šta da izbaci. Obično se budi se noću, često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug „zavrti“ i traje sve dok ga ne prekinemo i dok infekcija ne prođe.

“Promukli” kašalj je zapravo podvrsta nadražajnog kašlja, ali se posebno opisuje jer se zaista radi o dramatičnom zvučnom fenomenu. Ubedljivo najčešći uzrok promuklog kašlja je laringitis – zapaljenje grkljanja. Krup (croup) je virusni laringitis koji ide bez povišene temperature (ili s umerenom temperaturom) i najčešći je uzrok stridora (stručni izraz za promuklo disanje) koji se čuje kao “hripanje” pri udahu i izdahu. Iako dramatično zvuči relativno lako se leči (inhalatornom terapijom), naravno uz pregled i pomoć pedijatra.

  • Produktivni, “vlažni”

Javlja se kada su detetova pluća puna sekreta pa kašalj ima ulogu izbacivača. Zato se ova vrsta kašlja naziva produktivni. Obično se radi o bronhitisu, ali se može javiti i kod nekih oblika zapaljenja pluća. Veća deca mogu da iskašlju sekret, a manja obično progutaju ili povrate sluz. Pravi produktivni kašalj je daleko veći kod dece, u poređenju sa nadažajnim! Slivajući  kašalj (spada u grupu nadražajnoog kašlja) može da zvuči „vlažno“, ali on kod većine dece ipak NE potiče iz donjih disajnih puteva, već iz nosa i grla!

  • Kašalj praćen šištanjem – “svirajući kašalj”

Ovaj kašalj je praćen karakterističnim “šištanjem” ili “sviranjem iz pluća”. Tada se radi o suženju srednjih i malih disajnih puteva (bronhiola)  – bronhoopstrukciji. Tipičan primer je astma u napadu, a kod beba se ovaj kašalj sreće kod bronhiolitisa. Često se kombinuje sa “vlažnim” kašljem (naročito kod male dece), ali dominira “sviranje” koje brzo dovede dete kod lekara.

Ova vrsta kašlja zaista traži brzi pregled deteta, jer se bronhijalna opstrukcija može brzo pretvoriti u ozbiljan “napad gušenja”.

KAKO LEČITI KAŠALJ?

Postoji jednostavno medicinsko pravilo: kad god je moguće treba izlečiti uzrok kašlja! Zato je vrlo važno, pregledom lekara, postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati kao jedan od simptoma. Izlečenjem osnovnog oboljenja i kašalj će polako nestati. Na primer, kad dete ima bakterijsku upalu pluća, antibiotik uništi bakterije, pa dete se izleči od pneumonije i kašalj prestane!

Kada se ŠTO PRE mora obaviti pregled?

NIJE svaki kašlja indikacija za hitan pregled, ali evo situacija kada NEMA čekanja – one su srećom retke, ali ih je važno znati:

  • Kašalj u napadima i praćen visokom temperaturom
  • Kašalj praćen otežanim i (ili) ubrzanim disanjem – dete se naprosto bori za vazduh
  • Kod pacijenta sa lošim opštim stanjem – dete je malaksalo, bezvoljno, malo plače, pa je pospano…
  • Kašalj praćen jakim bolovima u grudima koji se pojačavaju pri kašljanju ili disanju
  • Kada dete iskašljava sukrvicu ili svežu krv

 

Treba znati da su virusi glavni uzročnici kašlja u hladnim danima, a njih je (osim retkih izuzetaka) nemoguće izlečiti! Tu antibiotici NE pomažu jer NE deluju na viruse, pa ih NE treba samoinicijativno uzimati!

Pa kako onda pomoći detetu koje kašlje!

Detetu treba vremena da se izbori sa virusima, a za to je potrebno je od nekoliko dana, pa do nekoliko nedelja za neke virusne infekcije. Pa ne možemo da pustimo dete da se za to vreme “cepa” od kašlja! Pored antitusika – koji pre svega umiruju nadraažajni kašalj (butamirat – Omnitus) na raspolaganju su i biljni sirupi za lečenje kašlja kod dece.

Ljudi su se bukvalno hiljadama godina lečili biljkama, a Lekovito carstvo je pažljivo odabran skup biljnih sirupa. Za skoro svaki tip kašlja postoji odgovarajući proizvod, koji je ekstrakt pažljivo odabranih biljaka sa dokazanim pozitivnim efektima i veoma retkim (gotovo zanemarljivim) neželjenim destvima.

Biljni sirupi NISU zamena za lekove koje prepiše pedijatar (na primer bronhodilatator kod lečenja astme ili bronhitisa), ali mogu pomoći deci da pobede kašalj koji ih uznemirava i ometa svakodnevne aktivnosti.

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs

Be the first to comment

Leave a Reply