Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Vodite računa o ishrani: Zašto deca ne treba da jedu kobasice?

Kobasice su jednostavne za pripremu, ali ne i najkorisniji proizvod. Privikavati dete na ukus kobasica od najranijeg uzrasta je pogrešno, jer na taj način “programirate” kasnije ponašanje u životu.

Telo se veoma brzo „vezuje“ za ukus kobasica – zahvaljujući mnogim aditivima za ukus koji bukvalno izazivaju zavisnost.

Neki roditelji smatraju kobasice “pravim” mesom. Ali u stvari, u kobasicama nema više od 10% mesa. Ostatak su tetive, koža, životinjske masti, proteinske masne emulzije, stabilizatori, boje, kao i brašno i skrob, koji „lepe“ celu masu. Nije najkorisniji set, posebno za dečji želudac.

Kobasice uništavaju imuni sistem

Boje, konzervansi, pojačivači ukusa i druge hemikalije koje se dodaju od strane proizvođača postepeno se akumuliraju. Da biste se oslobodili “opterećenja”, telo radi u poboljšanom režimu – imunološki sistem deteta slabi: zato što „sile“ koje se mogu boriti protiv infekcija, idu na obradu otrova.

viršle

Foto: Profimedia

Kobasice mogu izazvati gojaznost

Kobasice – visokokalorični proizvod sa skrivenim šećerom (da!), puno sporih ugljenih hidrata, soje i tone soli. Sve to remeti hormonalni sistem i odlaže višak kalorija, koji se zatim pretvaraju u mast. U isto vreme, nutritivna vrednost kobasica je skoro nula.

Ako zaista želite da detetu kobasice, onda birajte proizvode koji su namenjeni deci. Ove kobasice se razlikuju po sastavu i prilagođeni su specifično za ishranu deteta. Barem tako kažu proizvođači.

Preuzeto: srbijadanas.com

Tagovi:
Pročitajte još: