Kobasice su jednostavne za pripremu, ali ne i najkorisniji proizvod. Privikavati dete na ukus kobasica od najranijeg uzrasta je pogrešno, jer na taj način “programirate” kasnije ponašanje u životu.
Telo se veoma brzo „vezuje“ za ukus kobasica – zahvaljujući mnogim aditivima za ukus koji bukvalno izazivaju zavisnost.
Neki roditelji smatraju kobasice “pravim” mesom. Ali u stvari, u kobasicama nema više od 10% mesa. Ostatak su tetive, koža, životinjske masti, proteinske masne emulzije, stabilizatori, boje, kao i brašno i skrob, koji „lepe“ celu masu. Nije najkorisniji set, posebno za dečji želudac.
Kobasice uništavaju imuni sistem
Boje, konzervansi, pojačivači ukusa i druge hemikalije koje se dodaju od strane proizvođača postepeno se akumuliraju. Da biste se oslobodili “opterećenja”, telo radi u poboljšanom režimu – imunološki sistem deteta slabi: zato što „sile“ koje se mogu boriti protiv infekcija, idu na obradu otrova.
Foto: Profimedia
Kobasice mogu izazvati gojaznost
Kobasice – visokokalorični proizvod sa skrivenim šećerom (da!), puno sporih ugljenih hidrata, soje i tone soli. Sve to remeti hormonalni sistem i odlaže višak kalorija, koji se zatim pretvaraju u mast. U isto vreme, nutritivna vrednost kobasica je skoro nula.
Ako zaista želite da detetu kobasice, onda birajte proizvode koji su namenjeni deci. Ove kobasice se razlikuju po sastavu i prilagođeni su specifično za ishranu deteta. Barem tako kažu proizvođači.
Preuzeto: srbijadanas.com