Search
Close this search box.

Vojvođanski sekelj gulaš

Vojvođanski gulaš

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mesa (od buta)
  • 1 kg kiselog kupusa (može i ribanac)
  • 300 g crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 lovorova lista
  • 2 kašike masti
  • 2 dl vode ili crvenog vina
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika slatke začinske paprike
  • 1 kašičica ljute začinske paprike
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica seckanog svežeg peršuna (opciono)
  • kisela pavlaka (ili mileram)

Priprema:

Crni luk oljuštite i isecite na rebarca. Propržite na masti da zacakli i dodajte sitno seckani beli luk. Svinjetinu isecite na komade, pospite na nju mešavinu brašna, suvog začina i bibera. Ubacite u šerpu s crnim lukom i pržite dok se na mesu ne uhvati korica.

Ulijte malo vode ili vina i kuvajte na tihoj vatri oko sat. Ako je potrebno, dolijte pomalo vode. U šerpu s mesom ubacite kupus, lovorov list slatku i ljutu začinsku papriku. Dobro promešajte, pustite da krčka još 10 minuta i sklonite. Pospite peršunom. Poslužite uz kuvani ili pire-krompir. Ono što ovo jelo razlikuje od drugih gulaša, osim kiselog kupusa jeste i to što se pred služenje doda kisela pavlaka ili mileram.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: