Sastojci:
- 500 g svinjskog mesa (od buta)
- 1 kg kiselog kupusa (može i ribanac)
- 300 g crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2-3 lovorova lista
- 2 kašike masti
- 2 dl vode ili crvenog vina
- 1 kašika brašna
- 1 kašika slatke začinske paprike
- 1 kašičica ljute začinske paprike
- 1 kašika suvog začina
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica seckanog svežeg peršuna (opciono)
- kisela pavlaka (ili mileram)
Priprema:
Crni luk oljuštite i isecite na rebarca. Propržite na masti da zacakli i dodajte sitno seckani beli luk. Svinjetinu isecite na komade, pospite na nju mešavinu brašna, suvog začina i bibera. Ubacite u šerpu s crnim lukom i pržite dok se na mesu ne uhvati korica.
Ulijte malo vode ili vina i kuvajte na tihoj vatri oko sat. Ako je potrebno, dolijte pomalo vode. U šerpu s mesom ubacite kupus, lovorov list slatku i ljutu začinsku papriku. Dobro promešajte, pustite da krčka još 10 minuta i sklonite. Pospite peršunom. Poslužite uz kuvani ili pire-krompir. Ono što ovo jelo razlikuje od drugih gulaša, osim kiselog kupusa jeste i to što se pred služenje doda kisela pavlaka ili mileram.
PRIJATNO!