Potrebni sastojci:
- 500 g brašna
- 1 jaje
- 2 dl mlake vode
- Prstohvat soli
- 100 g pekmeza od šljiva
- 100 g šećera
- 100 g prezli
- vanilin šećer
- cimet (opciono)
Priprema:
U većoj posudi pomešajte brašno, jaje, mlaku vodu i prstohvat soli. Umutite sve sastojke i zamesite glatko testo. Ostavite testo da odstoji 15 minuta, kako bi se opustilo i postalo mekše.
Na čistoj radnoj površini ili stolu pospite brašno i razvucite testo oklagijom što tanje možete. Isecite testo u pravougaonike, veličine po vašoj želji.
Na svaki pravougaonik stavite malo pekmeza (oko 1 kašičicu). Možete koristiti pekmez od šljiva, kajsija ili čak kombinaciju više vrsta. Zatvorite testo preklapanjem i lagano pritisnite ivice prstima da se dobro spoje i pekmez ne iscuri.
U većoj posudi zagrejte vodu do ključanja, dodajte prstohvat soli i kašiku ulja. Kada voda počne da vri, pažljivo stavite taške u vodu, pazeći da se ne zalepe za dno. Kuvajte ih oko 10 minuta, ili dok ne isplivaju na površinu.
Kuvane taške izvadite iz vode i stavite ih u činiju. Na malo ulja ili maslaca propržite prezle, kada zamirišu i potamne, sklonite sa ringle pa dodajte šećer, vanilin šećer i cimet, pa u ovu smesu uvaljajte svaki tašak.
Poslužite tople ili hladne.
Prijatno!