Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Vojvođanski tašci sa pekmezom

Vojvođanski talasi

Potrebni sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 dl mlake vode
  • Prstohvat soli
  • 100 g pekmeza od šljiva
  • 100 g šećera
  • 100 g prezli
  • vanilin šećer
  • cimet (opciono)

Priprema:

U većoj posudi pomešajte brašno, jaje, mlaku vodu i prstohvat soli. Umutite sve sastojke i zamesite glatko testo. Ostavite testo da odstoji 15 minuta, kako bi se opustilo i postalo mekše.

Na čistoj radnoj površini ili stolu pospite brašno i razvucite testo oklagijom što tanje možete. Isecite testo u pravougaonike, veličine po vašoj želji.

Na svaki pravougaonik stavite malo pekmeza (oko 1 kašičicu). Možete koristiti pekmez od šljiva, kajsija ili čak kombinaciju više vrsta. Zatvorite testo preklapanjem i lagano pritisnite ivice prstima da se dobro spoje i pekmez ne iscuri.

U većoj posudi zagrejte vodu do ključanja, dodajte prstohvat soli i kašiku ulja. Kada voda počne da vri, pažljivo stavite taške u vodu, pazeći da se ne zalepe za dno. Kuvajte ih oko 10 minuta, ili dok ne isplivaju na površinu.

Kuvane taške izvadite iz vode i stavite ih u činiju. Na malo ulja ili maslaca propržite prezle, kada zamirišu i potamne, sklonite sa ringle pa dodajte šećer, vanilin šećer i cimet, pa u ovu smesu uvaljajte svaki tašak.

Poslužite tople ili hladne.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: