Božić koji je pred nama predstavalj jedan od najradosnijih praznika hrišćana i svaka porodica se raduje ovom okupljanju. Uz sve običaje i bogatu prazničnu trpezu podrazumeva se i da se pali kandilo, lomi česnica i okadi kuća. Na stolu pored hrane morate imati malu sveću, ali i žito.
Iako se pred Božić može kupiti gotovo svuda, ukoliko ste od onih koji vole da poštuju običaje,zasadite ga sami! Da bi izraslo do Božića treba ga na vreme posaditi. Treba da je zeleno i bujno, jer će takvi biti i usevi tokom godine, kaže staro verovanje.
U plitku posudu stavite zemlju, pa na nju poređajte pšenicu, koja je stajala u vodi preko noći. Odozgo prekrijte zrna sa još malo zemlje, koju ćete svakodnevno kvasiti, odnosno prskati vodom na sobnoj temperaturi.
Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju. Ostavi se do ivice bar 1 cm, jer će se pšenica nicanjem raširiti. Zalivati umereno. Najbolje je samo prskati vodom jednom do dva puta dnevno.
Žito ošišajte kako bi bilo ravno i da bi sveća nesmetano gorela.
Preuzeto: Srbija Dana
Foto: Youtube printscreen/Moj svet biljaka