Breskva je savršena voćka za leto – sočna je, hladi, sadrži brojne hranljive materije i biljna vlakna, a dobra je i za zdravlje, na više načina. Evo kojih.
Pomoći će da smršamo. Breskve sadrže 87% vode i dosta biljnih vlakana. Prirodno su slatke, ali ne preterano kalorične, pa su odlične za redukcione dijete, kao i da se na zdrav način zadovolji želja za slatkim.
Dobre za imunitet. Pošto su breskve bogate vitaminom C, a pritom sadrže i cink, ova kombinacija je dobra da se na prirodan način podstakne rad imunog sistema.
Dobre protiv anemije. Breskve spadaju u voće koje je bogato gvožđem, pa su preporučljiva namirnica za one koji nastoje da povise nivo gvožđa u krvi.
Čiste bubrege. Breskve su sočne i veoma bogate kalijumom, koji u kombinaciji sa vitaminima A i C podstiče rad jetre, a posebno bubrega – narodski rečeno, breskva čisti bubrege.
Smanjuju upale. Fenolna jedinjenja koja breskve sadrže imaju izražena antiinflamatorna svojstva, posebno zato što su u kombinaciji sa vitaminom A. Svakodnevna konzumacija breskvi može pomoći da se ublaže simptomi reume i gihta.
Dobre za vid. Breskve sadrže vitamin A, beta karotina, kao i antioksidanse lutein i zeaksantin, što su sve elementi koji doprinose zdravlju očiju.
Doprinosi sniženju holesterola. Breskva sadrži fenolna jedinjenja, koja pomažu da se smanje nivoi LDL (“lošeg”) holesterola i podstakne proizvodnja HDL (“dobrog”) holesterola.
Štite od efekata UV zračenja. Pošto su bogate vitaminima A, C, K i beta karotinom, a sadrže kalijum, magnezijum i selen, breskve doprinose zaštiti kože i bržem oporavku od štetnog dejstva ultravioletnog zračenja.
Preuzeto: Zdravahrana.com